«Si Unipost el que vol és que els treballadors es cansin i marxin, ja ho ha aconseguit»

L'operador postal ha presentat un concurs de creditors als jutjats de Barcelona amb un deute de gairebé 50 milions d'euros

19 de juliol del 2017
Actualitzat a les 20:25h
Nou treballadors d'Unipost de Manresa s'empararan amb l'article 50 de l'Estatut dels Treballadors
Nou treballadors d'Unipost de Manresa s'empararan amb l'article 50 de l'Estatut dels Treballadors | GSV
Aquesta matinada, el diari digital El Español ha fet públic que l'empresa privada de repartiment Unipost va presentar, ahir, un concurs de creditors als jutjats de Barcelona amb deutes que ascendeixen gairebé als 50 milions d'euros.

De fet, ja fa anys que l'empresa, que té seu a Manresa, passa per moments convulsos de rendibilitat. Cal recordar que els treballadors de la capital del Bages, el setembre del 2016, van començar a mobilitzar-se juntament amb els seus companys de la resta de l'Estat, perquè no cobraven al dia les seves nòmines. De fet, des de llavors, Unipost encara els deu el 60% de la paga extra del juny passat i el 100% de la paga doble del desembre, mes en el qual l'empresa va comunicar-los que a partir de llavors els pagaria el sou mensual en quatre terminis: un 25% cada setmana. A aquests endarreriments també cal sumar-hi la paga doble d'aquest juny, que tampoc han cobrat.

"Aquesta situació és insostenible", declara la representant sindical de l'empresa per la CGT, que afegeix que "ens hem assabentat que Unipost s'ha declarat en suspensió de pagaments per la premsa". "Porto tota la matinada enganxada al whatsapp i no ha estat fins a dos quarts d'onze d'aquest matí que el director de Recursos Humans, Alejandro Quílez, ha emès un comunicat mig explicant-nos la situació", explica Mas. En aquesta carta, a la qual ha tingut accés NacióManresa, l'empresa exposa que "les actuals circumstàncies del mercat i una particular aplicació de la regulació del sector postal d'Espanya han provocat un considerable desequilibri en favor de l'operador postal públic, fet que ha ocasionat dificultats financeres a Unipost que només es poden resoldre amb els beneficis de la declaració de concurs".

Segons l'operadora privada, aquestes circumstàncies es deuen a "la particular aplicació de l'IVA en el mercat postal d'Espanya" que té, diuen, "gran incidència en la posició competitiva en els sectors més rellevants del mercat postal i que representen més del 50% d'aquest". En la mateixa línia exposen que hi ha una "aplicació discriminatòria dels descomptes d'Accés a la Xarxa Postal pública" i que han estat "exclosos" dels concursos públics per, diuen, "una particular interpretació del concepte fefaent". Finalment, però, el comunicat acaba de manera positiva: "tenim plena confiança que podrem superar aquesta nova situació amb la col·laboració dels treballadors, els franquiciats, els proveïdors, els clients, les institucions i els destinataris".

"No em crec que l'empresa no tingui diners"

Des de Manresa, la situació cada cop va a pitjor. Han estat nombroses les mobilitzacions que els treballadors de la capital del Bages han dut a terme per visibilitzar el seu problema amb l'empresa. Cal recordar que en el ple ordinari del mes de juny a l'Ajuntament de la ciutat es va aprovar, per unanimitat, donar suport als treballadors de l'operadora i no tornar a renovar la contractació amb l'empresa si els problemes es seguien produint. La moció la va presentar la CUP i va ser esmenada per CDC i ERC. A la sala de plens també hi va ser present Mas, que va recordar que en la darrera negociació amb l'empresa, el comitè estatal va acceptar una rebaixa dels sous d'un 17% a canvi de poder cobrar a l'hora. Tot i així, els endarreriments en el cobrament es continuen produint.

"Des de Manresa seguim treballant normalment, tot i que hi ha alguns companys que encara fan la vaga que CCOO va convocar el mes de març", exposa la representant sindical, que comenta "amb totes les reunions que hem fet amb l'empresa, mai hem tret l'aigua clara de res; tot és secretisme i hermetisme".

D'altra banda, i amb el precedent dels casos de treballadors de Barcelona, Mas ha comentat que 9 treballadors de Manresa s'acolliran a l'article 50 de l'Estatut dels Treballadors, que diu que "seran causes justes perquè el treballador pugui sol·licitar l'extinció del contracte la falta de pagament o retards continuats en l'abonament del salari pactat". En aquest cas, exposa l'article, "el treballador tindrà dret a les indemnitzacions senyalades per l'acomiadament improcedent". "Els companys de Barcelona que han tirat per aquesta via, han guanyat el judici", diu Mas, que, visiblement afectada manifesta que "si l'empresa el que vol és que la gent es cansi i marxi, ja ho ha aconseguit".

Mas, davant la notícia del concurs de creditors, manifesta estar estupefacta: "jo, això que l'empresa no té diners, no m'ho crec, perquè de feina n'hi ha, i molta". També posa sobre la taula els sous precaris que cobren -"una companya que feia 4 hores, ara n'hi fan fer 3 cobrant només 300 euros", diu- i el "mal tracte de l'operadora cap als treballadors": "A mi se'm va espatllar una de les rodes del carretó que tinc a la furgoneta per carregar la correspondència, i van estar 3 mesos sense arreglar-me-la", es lamenta.