La 13a Campanya d'Excavacions Arqueològiques treu a la llum una nova tomba medieval

Es troba fora de la sagrera de l'antiga església de les Guixeres

Tomba medieval amb restes humanes, descoberta durant la 13a Campanya d'Excavacions Arqueològiques de Súria
Tomba medieval amb restes humanes, descoberta durant la 13a Campanya d'Excavacions Arqueològiques de Súria | AjSú
Redacció
13 de juliol del 2017
Actualitzat a les 19:50h
El descobriment d'una nova tomba medieval fora de l'àmbit de la sagrera de l'antiga església de Sant Pere del Puig ha estat la troballa més destacada de la 13a Campanya d'Excavacions Arqueològiques de Súria, que s'ha desenvolupat a l'Espai Patrimonial de les Guixeres. L'edició d'enguany ha comptat amb la participació d'una trentena de persones voluntàries, entre adults i alumnes de l'Institut Mig-Món.

Aquesta tomba contenia les restes d'una persona i va ser localitzada dins del perímetre d'una de les construccions adjacents a l'antiga església. La troballa planteja nous interrogants sobre aquest jaciment medieval i confirma l'interès històric del conjunt arqueològic, que va acollir un poblament humà que va donar lloc a la Súria actual.

Aquesta 13a Campanya d'Excavacions Arqueològiques també ha servit per avançar en la delimitació de les restes de l'església de Sant Pere del Puig i de la torre del Puig de Sant Pere. També han estat trobades restes de ceràmica i altres elements. Els treballs han estat dirigits per les arqueòlogues Cristina Belmonte i Roser Arcos.

La Campanya d’Excavacions Arqueològiques és una iniciativa de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament i de l’Institut Mig-Món, amb l’autorització del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat. També hi col·laboren el departament de Cultura de la Generalitat, les empreses ICL, Construccions Bagesfran i Samcat Gestió de Residus, les entitats Casal de la Dona i Amics Moto Valls de Torroella, el grup Els Jubilats de les Guixeres, l’establiment Bar Capri i la família propietària dels terrenys.

En la visita de cloenda d'aquesta edició, la regidora de Cultura, Montserrat Juncadella, va expressar l'agraïment a totes les persones, empreses i entitats que fan possible la continuïtat d'aquesta iniciativa, que un any més ha permès recuperar "un nou trosset de la història de Súria".

L'arqueòloga Cristina Belmonte va explicar que "encara hi queda molta feina per fer", però que "van prenent forma" les hipòtesis inicials sobre la importància del nucli medieval de les Guixeres, fins i tot a nivell de Catalunya. Per aquest motiu, Cristina Belmonte va remarcar que la recuperació de l'Espai Patrimonial de les Guixeres s'ha de veure com "un projecte global de poble".

La directora de l'Institut Mig-Món, Maria Rovira, i representants dels joves participants en aquesta edició també van expressar l'interès pedagògic de la campanya i la seva importància com a element de descobriment del patrimoni històric surienc i motor de noves vocacions en el camp de l'arqueologia.
Arxivat a