1 de 10

El Concurs Sons de la Mediterrània ja té finalistes

Balkan Paradise Orchestra, Catfolkin, Els Jóvens i l'Orquestrina Trama actuaran a la final, que tindrà lloc el 5 d'octubre a la Taverna Estrella Damm de la Fira Mediterrània

per Redacció, 13 de juliol de 2017 a les 19:40 |
La desena edició del Concurs Sons de la Mediterrània ja té finalistes, triats pel jurat d'entre les 39 propostes inscrites: Balkan Paradise Orchestra, Catfolkin, Els Jóvens i l'Orquestrina Trama. Els quatre grups actuaran a la final, que tindrà lloc el 5 d'octubre a la Taverna Estrella Damm de la Fira Mediterrània de Manresa (22.30 h).

Els quatre grups finalistes


Creada a principi del 2015 a Barcelona, la Balkan Paradise Ochestra, també coneguda com BPO, reuneix instrumentistes de vent-metall, vent-fusta i percussió. Les joves intèrprets que la formen beuen de diverses influències, però en aquest projecte es concentren en la tradició balcànica de les orquestres de vent, amb una sonoritat d'impacte que apliquen també a peces tradicionals com La gata i el belitre. En la seva curta però intensa trajectòria ja han actuat moltes vegades, tant en escenari com en format de cercavila.

Catfolkin proposa un repertori de cançons impregnades del més pur folk tavernari irlandès barrejat amb una bona guarnició de cultura popular catalana. Aquesta banda de la Roca del Vallès té una sonoritat contundent, amb cançons festives com El bon americà que incorporen també lletres amb bones dosis d'humor i sarcasme. Enguany ja han guanyat dos premis: el VinebreSona i el Premi Talent Cançó per la peça La nostra Barcelona.


La música de Els Jóvens posa una base de patrons i sonoritats tradicionals valencians (jota de quintos, havanera, llaüts, bandúrries i dolçaines) per crear cançons noves del dia a dia amb un esperit irreverent. Així són El grup, que té tot just un any de vida, prové del poble de Sant Vicent del Raspeig, a l'Alacantí, i està encapçalat per les veus de René Macone i Pep Mirambell.

L'Orquestrina Trama va néixer a principi del 2014 entre la Cerdanya i l'Alt Urgell, integrada per joves fortament vinculats a la música i la cultura tradicional del Pirineu. Inspirant-se en les músiques de ball que antigament sonaven a les places dels pobles, de la mà d'acordionistes i violinistes, l'Orquestrina Trama duu una festa de sabor genuí i muntanyenc allà on va, amb un repertori del Pirineu català però que s'obre també a les cultures veïnes del País Basc, Occitània i l'Aragó.

El Premi

El Concurs Sons de la Mediterrània està organitzat pel Grup Enderrock, la Fira Mediterrània de Manresa, el Centre Artesà Tradicionàrius, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i va adreçat a grups o solistes emergents amb projectes de folk i música d'arrel de la Mediterrània.

El jurat encarregat d'escollir els finalistes van prioritzar les propostes d'artistes emergents que afavoreixen la renovació de les músiques d'arrel de la Mediterrània, la projecció i el recorregut potencial de cada proposta. També s'ha valorat especialment el repertori en català.

El grup guanyador obtindrà la gravació d'un disc en un estudi professional, la contractació al festival Tradicionàrius 2018, la Fira Mediterrània de Manresa 2018, el Circuit Folc 2018, el Festival Música a la Vila del Vendrell 2018 i el Festival PortalBlau de l'Escala 2018, i una campanya de publicitat a la revista Enderrock i el web Sons de la Mediterrània.

Com l'any passat, també hi haurà un guanyador per votació popular, que es decidirà en el transcurs de la final a través de les votacions del públic assistent. Podeu escoltar les músiques de totes les propostes d'aquesta edició a www.concurssons.cat.

 

Participació