Amparanoia i Motivés! lideren el cartell del Circuit Estepa Mediterrània

El programa aplega talents emergents internacionals com Sutari (Polònia) i Aqueles (Occitània) i estrenes absolutes de Sherpah i Achilifunk Sound System amb el Gordo del Puro

David Ibáñez i Dani Castellano presentant l'Estepa Mediterrània
David Ibáñez i Dani Castellano presentant l'Estepa Mediterrània | FMediterrània
Redacció
11 de juliol del 2017
Actualitzat a les 15:20h
En 2010 naixia de la mà de la Fira Mediterrània i la Casa de la Música de Manresa el Circuit Estepa Mediterrània, un certamen ‘off' en coproducció oficial que pretenia, a mode de radar de l'escena underground, ampliar els horitzons artístics circumscrits a la mediterraneïtat i arrelar la Fira encara més a la ciutat programant a nous espais i a escenaris que treballen la música en directe durant tot l'any. Després de set edicions i més de 75 actuacions, aquest 2017 la vuitena edició de l'Estepa Mediterrània arriba amb 14 actuacions ben variades.

Les nits de l'Stroika

La vuitena edició del Circuit Estepa, emmarcat en el vintè aniversari de la Fira Mediterrània, presenta una programació encapçalada per dues nits fortes a l'Stroika amb dos espectacles que també commemoren l'edició de dos discos cèlebres. En primer lloc, divendres 6 d'octubre, el col·lectiu músico-social Motivés!, estretament vinculat a l'exitosa banda tolosana Zebda, oferirà l'única data a l'Estat espanyol de l'extensa gira de celebració del vintè aniversari del disc Chants de lutte. El projecte, nascut el 1997 al melting pot racial i cultural de les barriades del nord de Tolosa de Llenguadoc, recuperava i adaptava en clau festiva peces mítiques del repertori sonor de les lluites obreres i populars contra el feixisme durant el segle XX com El cant dels Partisans, El Paso del Ebro, L'Estaca o Bella Ciao, entre moltes altres amb la clara vocació de difondre el missatge reivindicatiu i la necessitat del front comú popular davant les amenaces del tombant de segle. Vint anys després d'aquella fórmula d'èxit, el col·lectiu no es rendeix i en el context europeu actual reivindica la necessitat de continuar cantant el repertori, que han ampliat per a l'ocasió amb nous clàssics com La lluita continua o Sabra o Chatila per una gira que està arrasant als principals festivals francesos i que arribarà al sud dels Pirineus per primer cop en el marc de l'Estepa d'enguany.

La nit de divendres l'obrirà el grup del Salento Mascarimirì amb el projecte Pizzica in Dance Hall Party, un espectacle que porta la tradició del sud d'Itàlia i els ritmes i instruments d'arrel com la pizzica i el tambureddhu a les pistes de ball, emprant la fórmula del sound system jamaicà i els beats digitals.

El segon aniversari que s'ha programat coincidint amb la 20a edició de Fira Mediterrània és la gira de celebració dels vint anys de l'exitós àlbum El poder de Machín de l'artista Amparanoia. Liderats per la mítica cantant granadina Ámparo Sánchez, dissabte 7 d'octubre el conjunt d'èxit de finals dels 90s farà ballar l'Stroika amb un repertori que repassa la seva dilatada trajectòria i juga amb arrels llatines, mexicanes, àrabs i flamenques però centrat en el tracklist de El poder de Machín i hits com Hacer dinero, En la noche, Buen rollito o Que te den. Per escalfar l'ambient de l'actuació d'Ámparo, el multitudinari grup de swing accelerat i balkan alegre Hora de Joglar presentaran el seu nou disc Present, en la que serà una de les dates sonades de la seva #GiraGramola.

Més noms internacionals

L'Estepa Mediterrània continua apostant per descobertes internacionals de primer nivell i enguany ens proposa el trio polonès Sutari (tres veus femenines que desmunten la tradició folk europea incorporant objectes quotidians a mode d'instruments musicals) i el trio llenguadocià Aqueles (una sensacional recuperació de l'època d'entreguerres al Llenguadoc que convida a viatjar en el temps, empolainar-se de diumenge i cantar a les penes i les alegries de la vida a cappella).

Escena local

La presència d'artistes internacionals a la programació no resta èmfasi al repàs de l'actualitat musical local. L'Estepa Mediterrània programa enguany dos dels secrets més ben guardats al panorama català: per una banda, la proposta de l'artista catalana Sílvia Tomàs, que actuarà en format trio tot presentant el seu disc Següent Pas; i per una altra, l'estrena absoluta de X Peteneras, el nou disc del col·lectiu de rumba catalana del segle XXI capitanejat per Txarly Brown, Achilifunk Sound System, que com a novetat fonamental icorpora l'MC de rap surienc El Gordo del Puru. Finalment, l'escenari de les Cases de la Música ens oferirà durant la tarda, vespre i nit de dissabte 7 d'octubre un ventall ampli de propostes d'arreu del territori català, com els bagencs Sherpah, presentant en primícia el seu nou disc H; la cobla hiperaccelerada i bandarra de Biflats, des de Girona; el rock i rhythm and blues dels barcelonins Red Rombo; la fusió de flamenc i música cubana de la formació Entre Orillas, i la salsa de Maní Picao.