Dijous es presenta el 6è informe de l'Observatori de la recerca a la Catalunya Central

Mostra el rànquing d'investigadors, institucions, ciutats i comarques la recerca dels quals ha destacat en base a paràmetres bibliomètrics

Redacció
04 de juliol del 2017
Actualitzat a les 14:02h
La sala d'actes de l'EPSEM (Av. Bases de Manresa, 61-73, serà l'escenari, el 6 de juliol, de la presentació de la sisena edició de l'informe de l'Observatori de la recerca a la Catalunya Central a càrrec del professor de la UPC Xavier de las Heras, i de Montserrat Méndez, cap de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa.

En aquesta ocasió, la presentació de l'informe es realitza en el marc de la jornada La ciència com a impuls al territori, que es desenvoluparà de 10 a 13 h i que comptarà també amb la intervenció de Joan Francesc Córdoba, de la Sectetaria d'Universitats i Recerca, que parlarà sobre el Pla de doctorats industrials de la Generalitat de Catalunya; Llorenç Arguimbau, consultor especialitzat en l'impacte de la recerca en el territori i assessor del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), i de l'investigador de la UPC a Manresa Antoni D. Dorado, que explicarà la recerca en bioprocessos per a la valorització de residus aplicada a la indústria. Sebastià Vila, delegat del rector per la Política TIC, serà l'encarregat de presentar la jornada, a les 10 h, i la directora de l'EPSEM, Rosa Argelaguet, farà la cloenda a les 13 h.

L'Observatori de la recerca a la Catalunya Central es va crear l'any 2012, impulsat per la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa, amb l'objectiu de fer un estudi sobre la recerca que es duu a terme a l'Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès i quin impacte té sobre el territori. La intenció és que serveixi com a indicador per fer una anàlisi de l'evolució de la recerca i que sigui un suport per a les institucions en la gestió de la recerca. L'estudi es vol ampliar, a curt termini, a les empreses amb activitat d'R+D+I.

Per valorar l'activitat de recerca s'utilitza un indicador, l'índex h, que mesura la producció científica combinant la qualitat i la quantitat, és a dir, que integra la quantitat de publicacions i el nombre de vegades que s'han citat. D'aquesta manera, l'Observatori ofereix informació sobre institucions, ciutats i comarques a partir de paràmetres bibliomètrics reconeguts internacionalment. La novetat en l'edició d'enguany és que s'hi afegeixen també les dades econòmiques dels projectes de recerca en els quals es participa.