Sallent: Marxar de vacances amb tranquil·litat

ACN/Marc Riera
07 d'agost del 2009
576_1249667140401784
576_1249667140401784

Les claus queden dipositades en un estoig precintat i hermètic. Si s´haguessin d´utilitzar l´usuari veuria com s´ha trencat el precinte. Marc Riera

Si hi ha alguna fuita de gas, aigua o alguna altra incidència menor al seu domicili mentre són de vacances, no volen pas tornar. Per això la Gemma Serrano i el seu fill passen aquest divendres per la comissaria de la Policia Local de Sallent per deixar-hi un joc de claus del seu domicili. Les claus hi estaran dipositades els dies que estaran descansant a Empuriabrava (Alt Empordà).

Ells són una de les sis famílies d'aquest municipi que s'han inscrit per participar al programa "Vacances Segures". Aquesta campanya ofereix als veïns que ho vulguin fer saber a la policia les dates durant les quals seran fora o deixar-los les claus perquè puguin accedir a l'interior si hi ha alguna incidència.

Gemma Serrano, observada pel seu fill, omple els formularis per dipositar les claus davant una agent de la Policia Municipal de Sallent. Marc Riera

Maletes preparades, persianes abaixades, desconnectar aparells elèctrics i tancar la porta. La Gemma i el seu fill es dirigeixen cap a la comissaria de la policia mentre esperen la resta de la família per marxar de vacances. "És la policia i no cal ser desconfiat", diu la Gemma tot caminant per adreçar-se a les dependències del cos municipal per dipositar les claus. Durant uns dies algú més, a part d'ella i els altres integrants de la família, tindrà claus del pis on viuen. Ella té clar que si hi ha alguna incidència menor es pot estalviar haver de tornar. La Gemma no s'està de dir que veu bé tot projecte que serveixi per augmentar els serveis i la seguretat als veïns.

Un cop a les dependències policials, una agent d'aquest cos de tretze efectius li omple un formulari amb totes les dades. Entre d'altres, li demanen un telèfon de contacte, el lloc on s'allotjarà o d'altres observacions. La Gemma deixa dit als agents que té previst que la seva mare passi algun dia pel pis per regar les plantes. Els agents li recomanen que, per evitar qualsevol sobresalt, la mare truqui a la policia per comunicar que durant una estona hi haurà activitat en aquell pis on en les dades del cos constarà que els seus habitants són de vacances.

Un cop hi ha la paperassa plena, les claus són dipositades en una funda totalment segellada que porta un número de registre marcat. D'aquesta manera, si hagués estat necessari treure la clau del precinte, l'usuari ho sabria. Segons expliquen des del cos, "és impossible que estigui duplicat" aquest número de registre. Si s'hagués hagut d'obrir i accedir a l'interior del seu pis, la Gemma hauria rebut una trucada al seu telèfon mòbil explicant-li la causa o el motiu.

Valoració positiva
La regidora de Governació de l'Ajuntament de Sallent, Anna Maria Fernández, considera que sis usuaris del nou servei no és una mala xifra tenint en compte que ha estat el primer any d'un projecte poc estès a Catalunya. Fernández està convençuda que el projecte anirà bé i que l'any vinent el nombre de claus dipositades augmentarà perquè els veïns "aniran agafant confiança". Fernández admet que hi ha qui li pot fer 'respecte' el fet de desprendre's durant uns dies d'un joc de claus de casa.

Tal com recorda la regidora, el projecte no està pensat com un substitut d'una alarma o altres sistemes de seguretat. "Vacances Segures" vol estalviar mals de cap en cas d'incidències menors tot i que la regidora admet que el fet de tenir una base de dades amb els habitatges que han deixat les claus permet als agents prestar "certa atenció" a aquests habitatges durant el patrullatge, en cas de veure-hi algun tipus de moviment.

La campanya es fa des del 15 de juliol al 15 de setembre i s'ha inspirat en una de similar de pobles de l'entorn de Madrid. L'opció alternativa a no deixar les claus és limitar-se a comunicar les dates durant les quals s'estarà fora perquè els agents de la Policia Local ho tinguin en compte a l'hora de fer les rondes. El consistori es compromet a avisar-los per telèfon, SMS o correu electrònic de les possibles incidències que es produeixin en el seu domicili durant la seva absència.