La justícia rectifica i demanarà la extradició del responsable de l'assassinat de Sirera

L'Audiència Nacional entén que en el cas del general ruandès Kayumba Nyamwasa no es poden aplicar les modificacions de la la llei de Justícia Universal i que ha de ser jutjat a Espanya | El passat mes de maig, el Tribunal Suprem sud-africà ja va dictar la seva extradició que quedava pendent de la resposta d'Espanya

03 de juliol del 2017
Actualitzat a les 23:06h
El general Kayumba Nyamwasa, a l'esquerra, amb l'encara president de Ruanda Paul Kagame
El general Kayumba Nyamwasa, a l'esquerra, amb l'encara president de Ruanda Paul Kagame | Web
La Secció 3a de l'Audiència Nacional ha acceptat, aquest passat 29 e juny, les al·legacions presentades per l'acusació particular -Inshuti- i popular contra el general Kayumba Nyamwasa com a principal responsable de l'assassinat de la manresana Flors Sirera i de tres ciutadans espanyols més durant el conflicte a Rwanda, ara fa vint anys. La Sala del Penal de l'Audiència Nacional ha deixat sense efecte el sobreseïment que pesava contra l'acusació des que es van aplicar les modificacions a la llei de Justícia Universal que suposa impedir l'aplicació efectiva de la jurisdicció universal per part dels tribunals espanyols.

Després de vuit anys de col·laboració entre Inshuti amb dues ONG's especialistes en dret d'asil de Sud-àfrica, el Tribunal Suprem d'Apelació sud-africà va suspendre el passat mes de maig l'estatus de "refugiat" al exgeneral ruandès Kayumba Nyamwasa. Quedava, però, que la justícia espanyola dictés ordre d'extradició, però el seobreseïment de l'acusació, ho impedia.

Amb la reobertura del procediment, la Secció 3a remet la causa al Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional per a que reiteri la sol·licitud d'extradició del general Kayumba Nyamwasa, que resideix a Sud-Àfrica, després que el Tribunal Suprem d'aquest país la dictés el mes de maig passat. En el rotlle de sala, al qual ha tingut accés NacióManresa, la secció 3a de l'Audiència Nacional assegura que és procedent deixar sense efecte l'article 641.2 de la llei adjectiva "i continuar la instrucció amb relació a les morts violentes dels conciutadans espanyols", entre els quals Flors Sirera.