La CUP lamenta la decisió del jutge i torna a demanar la gestió pública de les mines

La formació anticapitalista considera que la moratòria a ICL acceptada pel TSJC suposa "un greu perill" per a la continuïtat de l'activitat minera

Redacció
30 de juny del 2017
Actualitzat a les 15:38h
La CUP ha emès un comunicat on lamenta la decisió del jutge d'acceptar la moratòria de dos anys per tal que Iberpotash pugui continuar abocant runam salí al Cogulló de Sallent. Pels anticapitalistes, la interlocutòria suposa "un greu perill" per a la continuïtat de l'activitat minera, "ja que permet que l'empresa continuï fora de la legalitat i exposada a noves sentències encara més dures". Per aquest motiu, la CUP torna a insistir en què la solució passa per recuperar la gestió pública de la mina, tal com va passar entre els anys 1991 i 1998. "Si ICL continua amb el xantatge i condiciona l'aturada a l'acomiadament de treballadors, caldrà tornar a convertir l'activitat minera en una empresa pública que mantingui el nivell d'ocupació, que reverteixi els milionaris beneficis en el territori, i que asseguri un control democràtic i popular", han afegit.

La CUP manté que "l'única sortida viable per a la mineria al Bages és el respecte escrupolós al medi ambient". Per tant, la formació defensa que l'empresa ha de deixar d'abocar el 30 de juny i que ha d'internalitzar els possibles costos econòmics derivats d'aquesta aturada, "que en cap cas ha de significar una pèrdua dels llocs de treball". En aquest sentit, recorden que l'activitat minera ha suposat "immensos beneficis per a l'empresa i, per tant, ICL-Iberpotash està obligada a assumir els costos de fer les coses bé i no com les han fet fins ara". 

Els anticapitalistes consideren que la suspensió de la sentència és "una nova claudicació dels poders públics davant l'empresa, que veu així com els seus reiterats incompliments de la legalitat són tolerats i, fins i tot, fomentats per les administracions".

Davant d'això, la CUP adverteix que "aquesta connivència" pot acabar significant el tancament definitiu de l'activitat minera per part d'instàncies superiors: "el xantatge constant de l'empresa amb el pretext dels llocs de treball ja ha durat prou, i ara calen mesures immediates que converteixin la minera bagenca en una activitat sostenible, si no volem que les instàncies europees acabin tancant la mina pels seus constants incompliments".