El TSJC concedeix una moratòria d'un any a ICL per abocar al Cogulló, que es pot ampliar un any més

L'empresa haurà de presentar un aval de més de 3 milions d'euros i cessar els abocaments de manera immediata si no compleix amb el termini requerit

Estefania Escolà
30 de juny del 2017
Actualitzat el 02 de juliol a les 22:29h
Un moment de la vista que es va celebrar dijous al TSJC
Un moment de la vista que es va celebrar dijous al TSJC | Mar Martí
El jutge del Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya (TSJC) ha atorgat una pròrroga d'un any a Iberpotash (filial d'ICL) per continuar abocant runam salí al Cogulló de Sallent fins el 30 de juny del 2018, una data que podrà estendre's un any més, fins el 2019. ICL haurà de presentar un aval de més de 3 MEUR i cessar immediatament els abocaments si el 30 de juny del 2019 no ha complert amb el termini requerit. La sentència, que es pot recórrer, arriba després que, aquest dijous, el jutge hagi escoltat les parts i els seus arguments per defensar o no la continuïtat temporal dels abocaments al Cogulló. L'empresa minera demanava una pròrroga fins el 30 de juny del 2019 per tal que la rampa de Súria estigui llesta i poder, així, fer un trasllat de tots els treballadors de Sallent a Súria. En canvi, l'associació de veïns de la Rampinya va instar a aturar els abocaments per donar compliment a la sentència ferma que fixava aquest divendres com a data límit per cessar l'activitat. Per la seva banda, Ajuntament i Generalitat estaven d'acord amb la pròrroga, però amb garanties.

Punt i a part a la intriga que, durant mesos, ha preocupat el territori pels abocaments d'Iberpotash al runam salí del Cogulló de Sallent. L'empresa que gestiona les mines del Bages podrà continuar abocant dos anys més, fins el 30 de juny del 2019. Així ho ha decidit el jutge només 24 hores després d'escoltar els arguments de totes les parts (ICL, Ajuntament, Govern i els Veïns de la Rampinya). De fet, en la seva interlocutòria, el jutge concedeix una moratòria d'un any a l'empresa minera, però aclareix que aquest termini es podrà prorrogar un any més si l'empresa ho requereix i si ho demana amb un termini màxim de tres mesos abans de complir-se la data del 30 de juny del 2018. 

Per altra banda, el jutge no s'oposa a la demanda del Govern de reduir el límit de la cota d'alçada del Cogulló als 515 metres enlloc dels 538 que s'havien establert en un inici. A més, es mostra d'acord amb les mesures de control proposades per l'administració i demana que en doni compte a l'òrgan jurisdiccional cada tres mesos. 

En la seva interlocutòria, el jutge també requereix a ICL la presentació d'un aval de més de 3 MEUR i el cessament immediat dels abocaments si el 30 de juny del 2019 no ha complert amb el termini requerit. 

El TSJC comunicarà aquesta interlocutòria a la Comissió Europea perquè la tingui en compte en el procés d'investigació que està duent a terme en relació a les presumptes ajudes que l'administració catalana hauria fet a favor d'Iberpotash. 

El resultat d'aquesta interlocutòria permetrà que l'empresa minera pugui continuar abocant runam salí al Cogulló de Sallent fins que no tingui llesta la rampa de Cabanasses i, per tant, pugui traslladar tots els treballadors de Sallent a la mina de Súria. Així, aquest document posa punt final a l'amenaça de pèrdua dels 1.000 llocs de treball directes i 4.000 d'indirectes que depenen de la mineria a la comarca.