Sallent demanarà responsabilitats a ICL per la salinització de les aigües

El ple va aprovar una moció d'ERC en aquest sentit

Redacció
30 de juny del 2017
Actualitzat a les 11:54h
ERC Sallent va presentar una moció al ple per avaluar els danys produïts per l'empresa minera Iberpotash en la salinització de les aigües i reclamar-li els danys i perjudicis econòmics. La moció es va aprovar amb els vots favorables d'ERC, PDeCAT, PSC i l'abstenció de la CUP. 

Sallent pateix una greu contaminació ambiental causada pels runams de la Botjosa i del Cogulló. Les filtracions salines dels residus han afectat les aigües subterrànies i les aigües superficials del terme de Sallent, afectant pous, fonts, torrents i rieres. 

En el període 2000-2003, l'alcalde convergent, Jordi Moltó, va construir una planta potabilitzadora d'aigua, en zona inundable, de més de 300M pessetes de l'època, finançat per SOREA. Per això, Moltó, va signar un conveni que garantia la gestió de l'aigua a SOREA durant 35 anys, hipotecant el municipi de Sallent que encara avui dia en paga les conseqüències.  

En la moció s'acorda que l'ajuntament avaluï els danys i perjudicis causats en espais públics del terme municipal de Sallent i/o amb afectació general a la població de Sallent, per tal de conèixer en detall la indemnització que en concepte de responsabilitat civil correspon reclamar a l'Ajuntament de Sallent, en defensa dels seus béns i drets, entre els quals hi ha el genèric de tota la població a gaudir d'aigua sense salinitzar. I en segon lloc  que l'ajuntament es personi si és possible a les actuacions judicials que se segueixen en el Jutjat Penal de Manresa per tal de posar de manifest els danys i perjudicis soferts per l'Ajuntament de Sallent i formular expressa reclamació de responsabilitat civil contra les persones condemnades i a l'empresa Iberpotash.