La Rampinya s'oposa davant del jutge a la moratòria d'ICL per seguir abocant al Cogulló

La Generalitat i l'Ajuntament de Sallent donen suport a allargar el termini, tot i que plantegen diverses mesures de control

Un moment de la vista que s'ha celebrat al TSJC
Un moment de la vista que s'ha celebrat al TSJC | Mar Martí
Mar Martí
29 de juny del 2017
Actualitzat a les 16:45h
La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha escoltat aquest dijous al matí totes les parts implicades –Generalitat, Ajuntament de Sallent, Associació de Veïns de la Rampinya i Iberpotash- en el conflicte pels abocaments de residus salins al Cogulló de Sallent. L'empresa minera ha demanat un incident d'execució de sentència per seguir abocant durant vint mesos més al Cogulló després del 30 de juny de 2017, la data fixada arran d'una sentència judicial ferma. L'advocat d'Iberpotash ha exposat els arguments pels quals necessita la pròrroga temporal, sense modificar el límit d'alçada ni el volum de la muntanya que va marcar la Comissió d'Urbanisme. De la seva banda, tant l'Ajuntament de Sallent com la Generalitat s'han mostrat d'acord en allargar la vida al Cogulló, tot i que han reclamat diverses mesures de control. Per la seva part, el lletrat de l'Associació de Veïns de la Rampinya no ha acceptat la moratòria en considerar que el procediment que ha fet servir Iberpotash no és l'adequat perquè, en realitat, "pretenen fer una modificació de la normativa i això no és viable a través d'aquest procediment". Està previst que el jutge prengui una decisió aquest divendres.

El TSJC s'ha reunit aquest dijous amb totes les parts implicades per decidir si accepta la moratòria que ha demanat ICL Iberia –matriu d'Iberpotash- a través d'un incident d'execució de sentència per seguir abocant al Cogulló de Sallent fins el 2019. L'empresa minera ha demanat aquesta moratòria, que va acompanyada per tot un seguit de mesures transitòries, davant de la impossibilitat d'aturar els abocaments a Sallent aquest divendres 30 de juny, tal com es desprèn d'una sentència judicial ferma, ja que no ha finalitzat la construcció de la rampa de Cabanasses, que ha de permetre el trasllat "ordenat" de l'activitat de Sallent a Súria. Està previst que el jutge prengui una decisió aquest divendres.

D'entrada, el lletrat d'Iberpotash ha volgut justificar la tardança en la presentació d'aquesta moratòria -15 dies abans de la data límit dels abocaments- argumentant que no ha estat "gratuïta ni dolosa", sinó que ha vingut motivada per canvis en la direcció de l'empresa, en la tramitació del Pla Director Urbanístic i en l'elaboració d'un informe pericial. L'advocat ha deixat clar que sense la pròrroga "difícilment l'empresa podrà complir el mandat d'estabilització i de no agreujar la situació", ja que, per ell, l'allargament del termini va lligat a "l'estabilització de la situació de Sallent".

En aquest sentit, l'advocat de l'empresa ha argumentat que "mai ningú ha demanat l'execució de la sentència" i ha afirmat que la Generalitat va fixar la data del 30 de juny "en base a unes condicions socioeconòmiques que encara estan vigents". De fet, ha dit, "el jutge no es va pronunciar sobre la data" sinó que va demanar que "es reordenés urbanísticament" l'entorn del Cogulló de Sallent. En aquest sentit, ha dit que els paràmetres urbanístics –volum i alçada de la muntanya de sal- "en cap moment s'han ultrapassat" i "l'únic que demanem és prorrogar la data". Pel que fa a l'alçada de la muntanya, el lletrat ha dit que la proposta d'Iberpotash és incrementar-la en un metre més a l'actual, de manera que passaria dels 513,9 metres actuals als 515. "Uns nivells que estan per sota els que va fixar Urbanisme", ha afirmat. 

La defensa de l'empresa també ha recordat algunes de les mesures que han proposat a l'incident d'execució de sentència per garantir que compleix tots els compromisos. Entre aquestes s'hi troba la creació d'una comissió tècnica d'avaluació, l'aportació d'un aval econòmic de 3,9 MEUR o la presentació d'un calendari trimestral d'actuacions. El lletrat també ha deixat clar que si l'empresa incompleix alguna de les condicions "aturarà immediatament" els abocaments al Cogulló. Com a conclusió, l'advocat ha dit que la seva proposta "no augmenta la degradació del Cogulló ni del medi ambient" i creu que és "factible i possible prorrogar el termini d'abocament per complir la sentència".

De l'opinió contrària s'ha mostrat l'advocat de l'Associació de Veïns de la Rampinya, la part que l'any 2010 va denunciar l'aprovació del POUM de Sallent, que contemplava una reserva de terreny perquè el Cogulló pogués créixer, i que ha motivat tot el procés judicial que ha acabat amb la data límit del 30 de juny. El lletrat, Climent Fernández, ha lamentat que el pla que ha presentat Iberpotash "no aporta res de nou" i "és el mateix que diuen des de fa vint anys". "Aquesta és una excusa més de l'empresa per justificar l'ajornament", ha denunciat Fernández. 

Pel que fa a la viabilitat per tramitar l'incident d'execució de sentència, l'advocat de la Rampinya ha dit que "no hi ha res a executar" perquè "ja hi ha una sentència que va anul·lar el planejament de Sallent i va comportar uns acords que fixen aspectes concrets com la data màxima del 30 de juny i això ho diu una norma". Fernández s'ha preguntat "quina execució pretenen si això ja està executat?". Per això, el lletrat creu que el procediment que ha fet servir Iberpotash no és l'idoni, ja que "ara no es pot canviar el planejament perquè entraríem en un incompliment del veredicte". En aquest sentit, el lletrat ha aclarit que el que planteja l'empresa és "incomplir un precepte que està incorporat al planejament vigent" i això "entenem que no és viable perquè és una modificació de la normativa que l'empresa no pot demanar". 

D'altra banda, Fernandez també ha lamentat el "poc rigor" de l'informe que ha presentat Iberpotash per demanar la moratòria en considerar que "no s'analitzen ni els comptes de l'explotació ni tampoc hi ha cap estudi fiable sobre les alternatives a l'abocament". En aquest sentit, l'advocat ha demanat al tribunal que tingui en compte "la qualitat de vida dels veïns de la Rampinya i de la població de Sallent" i creu que "hi ha altres solucions com ara que s'emportin el runam" a un altre lloc. 

La Generalitat i l'Ajuntament de Sallent a favor d'una pròrroga amb mesures de control

De la seva banda, les altres dues parts implicades en el cas, la Generalitat i l'Ajuntament de Sallent, s'han mostrat favorables a allargar la vida al Cogulló de Sallent, sempre i quan es fixin mesures de control. D'una banda, el lletrat de l'administració catalana ha argumentat que les condicions socioeconòmiques que van motivar l'establiment del límit temporal "encara es mantenen" i, per tant, si no s'accepta la moratòria "podria comportar una pèrdua de llocs de treball directes i indirectes". L'advocat de la Generalitat també s'ha mostrat obert a buscar una altra data que no sigui el juny de 2019 "si la sala estima un altre termini temporal". 

Per la seva part, l'Ajuntament de Sallent creu que el jutge es pot pronunciar sobre la pròrroga perquè "va ser la Comissió d'Urbanisme qui va fixar la data", però "ningú no va qüestionar aquest termini". El lletrat ha dit que avalarien la pròrroga "sempre i quan l'activitat a Sallent s'acabi i es traslladi a Súria". Així doncs, l'advocat ha demanat "garanties" a l'empresa perquè compleixi els compromisos. Entre les reclamacions que ha fet hi ha que l'empresa presenti una garantia econòmica; que en el termini d'un mes presenti un calendari trimestral d'actuacions; que es creï una comissió de seguiment que es reuneixi de manera trimestral; i que l'empresa informi al jutge de manera trimestral les accions que està duent a terme.