El President de la Cambra de la Propietat intervé en el Congrés contra les ocupacions

El manresà Pere Ribera va posar de manifest que "no només s'ocupen pisos de bancs, sinó que hi ha un gran nombre de persones físiques que es veuen afectades per aquest fenomen"

VÍDEO Pere Ribera -a l'esquerra- intervé en el Congrés espanyol
VÍDEO Pere Ribera -a l'esquerra- intervé en el Congrés espanyol | Cambra Propietat
Redacció
29 de juny del 2017
Actualitzat a les 10:22h

El President de la Cambra de la Propietat Urbana de Manresa i el Bages, Pere Ribera, va comparèixer el passat dimarts 27 de juny davant la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, a petició de Lourdes Ciuró, diputada del PdCAT. Ho va fer comissionat pel Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya.

Ribera, en el seu torn de paraula va defensar la reforma de la Llei d'Enjudiciament Civil contra les ocupacions d'habitatges de persones físiques i entitats socials tenidores d'habitatges per destinar a ús social. "Per a nosaltres aquesta proposició de llei és absolutament necessària perquè intenta corregir una claríssima deficiència del nostre sistema processal en la tramitació dels judicis verbals de desnonament per precari", va afirmar

Recordem que el Ple del Congrés dels Diputats va admetre a tràmit, el dia 14 de març d'aquest any, una proposició de llei per agilitzar les accions de desnonament en ocupacions il·legals d'habitatges. En aquest sentit, Ribera -en nom de les Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya- ha donat suport a la proposta de reforma de la Llei d'Enjudiciament Civil per tal d'agilitzar el procés de recuperació de les finques ocupades il·legalment.

Aquesta proposició de Llei preveu la modificació de la Llei d'Enjudiciament Civil per tal d'accelerar els terminis en els desnonaments davant les ocupacions, atès que ara com ara els tràmits que fan possible la recuperació dels habitatges són molt lents.

La proposta pretén que qui ocupi il·legalment un habitatge hagi de desallotjar-lo per ordre judicial immediatament, llevat que acrediti, en un curt període de temps, un títol de propietat o lloguer que l'habiliti per romandre-hi. Aquestes mesures no es podrien aplicar per a desallotjar persones que impaguen les rendes de lloguer o les quotes hipotecàries, ni tampoc s'hi podrien acollir els grans tenidors de finques. 

Aquesta proposició va adreçada a protegir els petits propietaris o persones que visquin en un habitatge social adjudicat, i que han vist ocupada casa seva de forma il·legal. 

En la seva intervenció, Ribera va manifestar que "el dret constitucional de la vivenda i el dret constitucional a la propietat privada han de ser protegits íntegrament", tot afegint que "hi ha mecanismes per fer-ho". "Des de les Cambres de Propietat som perfectament conscients que és necessari que els poders públics ampliin les seves polítiques de vivenda i socials perquè és cert que hi ha una gran quantitat de persones que han perdut casa seva com a conseqüència de la crisi econòmica" va dir, tot exposant que aquest fer no és contradictori amb el fet que s'aprovi la llei en qüestió, que "el que fa és probar de resoldre un problema concret d'una sèrie de persones que tenen pisos ocupats i que és de justícia que la llei els doni una solució". 

Ribera també va explicar que un dels errors que es poden cometre quan es valori la necessitat d'aquesta llei és el del "pensar que en realitat els únics pisos que s'estan ocupant són els dels bancs" i que, per tant, "com que de pisos de persones físiques ocupats n'hi ha molt pocs, no val la pena modificar res". Aquesta afirmació, segons el President de la Cambra de la Propietat de Manresa no és certa: "totes les Cambres tenim força casos de particulars que s'han vist afectats per aquest fenomen: no és cert que únicament s'ocupin pisos dels bancs", va recalcar.