Cortès insta el Senat a comprometre's amb la reconversió industrial del Bages

Mirella Cortès durant la seva intervenció al Senat
Mirella Cortès durant la seva intervenció al Senat | ERC
Redacció
28 de juny del 2017
Actualitzat a les 22:36h
La senadora d'Esquerra Republicana, Mirella Cortès, ha interpel·lat aquest dimecres durant la sessió ordinària del Ple del Senat al ministre d'Energia, Álvaro Nadal, per demanar-li que el Govern espanyol es comprometi amb la reconversió minera i industrial de la Catalunya Central. La iniciativa arriba tot just després que el Partit Popular i Ciutadans rebutgessin tres esmenes d'ERC als Pressupostos Generals de l'Estat que pretenien destinar recursos econòmics a iniciatives encaminades a la reconversió industrial del Bages i del Berguedà, comarques castigades per la disminució de l'activitat minera i també industrial.
 
Durant la seva intervenció, Cortès ha denunciat el "nul compromís del Govern espanyol amb la reindustrialització de les nostres comarques" i ha recordat al ministre que té "un deute de 4,4 milions d'euros amb els ajuntaments berguedans, fons del Pla Miner que el 2012 van decidir suprimir deixant a molts ajuntaments sense els recursos promesos". A més, ha destacat que "dels més de 3.000 milions d'euros que des del 2012 el Govern espanyol ha destinat a iniciatives de reconversió industrial, el Bages i el Berguedà no han vist ni un cèntim".
 
La senadora sallentina ha instat al ministre a "seure's a parlar" i a "considerar les tres esmenes que ERC va presentar per ajudar al territori a reconvertir-se" i que són: una inversió de 15 milions d'euros per a la reconversió industrial de la conca minera del Llobregat; el pagament dels 4,4 milions d'euros promesos als ajuntaments berguedans del Fons Miner per a iniciatives de reconversió; i l'arranjament de la carretera entre Berga i Sant Llorenç de Morunys, una inversió necessària que facilitaria la instal·lació de noves empreses al territori i milloraria el transport comercial de les ja establertes.
 
ERC ara treballarà en la moció subsegüent a la interpel·lació amb les propostes concretes i que es debatrà en el proper Ple del Senat que tindrà lloc el mes de setembre. Cortès, però, ha declarat que "ja ha parlat personalment amb el ministre" i que espera que "les seves paraules de voluntat de col·laboració siguin certes", pel que properament li demanarà d'entrevistar-se per tractar aquesta qüestió i tirar endavant amb la iniciativa.