Els Mossos desallotgen els activistes de la PAHC que havien ocupat una oficina del BBVA

Han passat tot el dimecres tancats per forçar una dació en pagament que la gestora Anticipa no accepta | L'última oferta dels representants bancaris ha estat demanar 15.000 euros per no executar, també, l'embarg de l'habitatge dels avaladors

Agents dels Mossos d'Esquadra comunicant l'ordre de desallotjament als quatre membres de la PAHC
Agents dels Mossos d'Esquadra comunicant l'ordre de desallotjament als quatre membres de la PAHC | PAHC
28 de juny del 2017
Actualitzat el 29 de juny a les 11:30h
Els Mossos d'Esquadra han posat fi, aquest dimecres a 2/4 de 9 del vespre, al tancament que encara quatre membres de la PAHC aguantaven després de més de 10 hores a l'oficina de BBVA-CX de Crist Rei. L'ocupació, que havia començat a 2/4 d'11 del matí, ha viscut episodis desagradables, com quan, en dues ocasions, els guardes de seguretat han retingut il·legalment els activistes sense deixar-los sortir, o quan els han negat la possibilitat que els companys que eren fora els entressin menjar o beure, o fer una cosa tan simple com anar al lavabo. A mitja tarda els Mossos ja s'havien acostat a l'oficina amb dues furgonetes i diversos vehicles normals, però han hagut d'esperar l'ordre del jutjat per procedir al desallotjament, que s'ha portat a terme de forma pacífica.

Una trentena de membres de la PAHC Bages s'han aglomerat, des de dos quarts d'onze del matí d'aquest dimecres, a l'oficina del BBVA amb l'objectiu d'aconseguir la dació en pagament pel pis de Juanma i, sobretot, la condonació del compromís d'aval del seu exsogre, que també es trobava tancat amb els activistes. En un primer moment, el banc ha tancat les portes i no els ha deixat marxar fins que no arribessin els Mossos d'Esquadra, malgrat que al voltant del migdia, algun dels activistes havien de sortir per anar a treballar.

El titular de la hipoteca ha mantingut al llarg de tot el matí converses telefòniques amb Isidoro Carmons, gestor d'Anticipa -la gestora immobiliària que el fons Blackstone va comprar a CatalunyaCaixa- sense que s'hagi arribat a cap acord. L'empresa de fons voltor, tal i com se les coneixen popularment, demanava inicialment a Juanma el pagament de 50.000 euros a canvi de no executar els dos embargs -el del seu pis i el de l'exsogre-, tot i que al voltant del migdia ha rebaixat les seves pretensions a "15.000 euros en efectiu". El fet d'haver demanar aquests diners en efectiu ha enutjat els negociadors de la PAHC, que consideren que "o bé ens prenen el pel, o és un acte de xuleria, o es pensen que guardem els diners sota el matalàs".

Els membres de la plataforma estaven disposats a passar tota la nit a l'oficina. Tant els quatre que quedaven al seu interior, com la cinquantena que a mida que ha avançat la tarda els han acompanyat des de l'exterior. "L'únic que volem és que el BBVA deixi en pau a una família que l'única cosa que vol és viure amb dignitat", asseguraven. Actualment el Juanma resideix al bloc 4 de l'obra social de la PAHC, situat al carrer Sobrerroca número 12, juntament amb la seva dona embarassada i dos fills. 

Segons afirmen fonts de la plataforma "l'única solució que donen és que l'eximeixen a ell de pagar el deute, però el passen al seu avalador, que és el seu ex-sogre i que s'està a punt de jubilar".  Una proposta que, des de la PAHC, es neguen a acceptar: "nosaltres ho tenim clar, estem amb el Juanma i marxarem d'aquesta oficina amb la condonació dels 50.000 euros de deute". O sigui, que es condoni el deute total a canvi de l'habitatge del titular de la hipoteca, deixant en pau a l'avalador.