Divendres es presentarà el documental que repassa els 25 anys de la FMA

El film compta amb el testimoni de persones que han estat en l'organització de la festa durant aquest temps, així com també amb imatges inèdites de moments viscuts durant aquest quart de segle

El documental dels 25 anys de la FMA es podrà veure aquest divendres
El documental dels 25 anys de la FMA es podrà veure aquest divendres | AFT
Redacció
28 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:31h
Aquest divendres, 30 de juny, a dos quarts d'onze del vespre, la plaça del Puigmercadal, punt neuràlgic de la Festa Major Alternativa de Manresa durant 23 de les seves 25 edicions, acollirà la presentació del documental de la Festa Major Alternativa (FMA) de la ciutat. La projecció tindrà lloc després d'un sopar popular que tindrà lloc a la mateixa plaça.

El documental, segons els seus directors, "vol mostrar com ha estat possible convertir un esdeveniment que l'any 1992 naixia de la mà d'un grup reduït de persones, en una festa que aglutina any rere any milers de persones" i que alhora, senyalen, es tracta d'una "senya d'identitat inconfusible a Manresa".

El projecte ha estat elaborat per diferents persones que han participat en la festa des de dins i des de fora les barres. L'objectiu del document audiovisual "posar al públic de la festa al lloc de les organitzadores i a la vegada explicar perquè durant 25 anys s'ha trobat la necessitat d'organitzar una festa reivindicativa al marge de les institucions" diuen els directors del projecte, que també destaquen que moltes veus afirmen que "l'Alternativa de Manresa és la festa major alternativa més antiga dels Països Catalans", tot afegint que "això genera un especial interès a remuntar-se al 1992 per conèixer els motius que van portar a crear-la".

"Sense analitzar l'espai de socialització, difusió i materialització d'idees que han suposat arreu del país les festes majors alternatives no seria possible comprendre el creixement de les idees i projectes feministes, independentistes o alternatius al capitalisme els últims anys", posen de manifest les més de deu persones que han format part de l'equip tècnic del projecte.

El documental toca moltes de les tecles de l'Alternativa, des de l'elaboració del protocol contra les agressions masclistes, l'elecció dels grups, el contingut polític, els motius del naixement l'any 1992, la relació amb les institucions passant per la construcció de la falla o la festa com un generador d'una identitat col·lectiva.

El finançament del projecte s'està duent a terme a través del portal de micromecenatge goteo.org, i encara està recollint aportacions avui dia.