La Flama del Canigó porta festa i tradició a Manresa

La rebuda s'ha fet en el marc de la Revetlla sense petards

24 de juny del 2017
Actualitzat el 25 de juny a les 9:31h
Arribada de la Flama del Canigó a Manresa
Arribada de la Flama del Canigó a Manresa | Àlex Gómez Ribera
És tradició que el foc que encén les fogueres de Sant Joan vingui de la flama encesa al cim del Canigó. Manresa, com moltes poblacions de Catalunya, segueix aquesta tradició i, cada revetlla de Sant Joan, fa una rebuda a la flama provinent d'aquest emblemàtic cim. Aquest divendres a la tarda, i gràcies a l'organització d'Òmnium Cultural, la ciutat ha rebut la flama, aquesta ha quedat exposada a la plana de l'Om, abans de portar-la cap al peveter de la plaça Major s'ha fet una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Súria. Finalment, a 2/4 de 9, s'ha fet una cercavila des de la plana de l'Om amb la flama al capdavant portada per l'Hereu i la Pubilla de Manresa. Darrere seu uns nens portaven la senyera, diversos representants polítics i d'Òmnium Cultural portaven una pancarta que feia referència a la revetlla i al seu significat com a Festa Nacional dels Països Catalans. A més a més a la cercavila també s'hi ha incorporat la colla bastonera Manrussia Van del Pal, els bastoners han fet diverses actuacions al llarg d'un recorregut que, des de la Plana de l'Om, ha enfilat el carrer Sant Miquel fins arribar a la plaça Major.

Un cop la cercavila ha arribat a la plaça Major, els nens que portaven la senyera han agafat algunes petites teies i han encès el peveter situat als peus de la façana de l'Ajuntament. Desprès d'aquest acte simbòlic d'encesa, la pubilla i l'hereu de Manresa, Clàudia Palà i Joan Marc Planas, han llegit el manifest de la Flama del Canigó 2017. Toni Ayala, històric defensor d'aquesta tradició, ha escrit un manifest que ha barrejat la tradició de la Flama amb la reivindicació política. Per tancar l' acte, membres de diverses corals, han cantat la peça tradicional Muntanyes del Canigó i l'Himne Nacional de Catalunya Els Segadors.

El final de l'acte d'encesa de la Flama del Canigó ha donat pas immediat a la revetlla sense petards, organitzada per Imagina't. La revetlla ha estat protagonitzada pel grup King "Q" Sham, la formació ha omplert la plaça amb música i animació, fent ballar i participar de valent els infants. D'altra banda, al centre de la plaça Major, s'hi aplegaven diverses andròmines de fusta pensades per fer una gran foguera al fer-se de nit. La rebuda de la Flama del Canigó i la revetlla sense petards han barrejat, un any més, festa i tradició al cor del barri antic de Manresa.