Un incendi sense control obliga a evacuar sis-centes persones de la Rosaleda

Trenta-sis dotacions terrestres i deu unitats aèries de Bombers ataquen les flames que s'estenen gràcies al fort vent d'oest | A causa de l'incendi es troben tallades l'N-141c i la C-16c a Sant Fruitós i l'Eix Transversal | L'incendi afecta ja 30 hectàrees

Front del foc a la Rosaleda, amb la carretera tallada pel fum
Front del foc a la Rosaleda, amb la carretera tallada pel fum | Oriol Ayala
22 de juny del 2017
Actualitzat a les 20:32h
Un incendi crema sense control impulsat per un fort vent d'oest al camí de Viladordis, entre Manresa i Sant Fruitós de Bages i ha obligat a evacuar la totalitat de la urbanització de la Rosaleda, unes 600 persones que es trobaven a casa en el moment de l'incendi, segons l'Ajuntament, i diverses naus del polígon Riu d'Or per la proximitat de les flames. Es calcula que els evacuats podran tornar a casa sobre les 9 del vespre. Malgrat l'ensurt, les flames no han arribat a les cases gràcies a un tallafocs que han realitzat els bombers.

L'incendi s'ha declarat a les 15.39 sobre un camp agrícola però s'ha estès ràpidament. Vint-i-sis dotacions terrestres i deu aèries treballen en el seu control. Segons el Cos d'Agents Rurals, estima que la superfície afectada per l'incendi és de 25 a 30 hectàrees, gairebé totes (el 90%), agrícoles. L'incendi continua actiu. El foc ha fet focus secundaris i ha saltat la carretera N-141c i la C-16c. Hores d'ara, el cap es troba a una zona coneguda amb el nom dels Plans del Cementiri, al sud de l'Eix Transversal, que també està tallat a l'alçada de Sant Fruitós de Bages. Les retencions també es viuen a l'accés sud de Manresa degut a que no es permet l'accés a la circumval·lació.

Actualment, 36 dotacions terrestres i 10 aèries de Bombers treballen per controlar la situació. El Cos de Mossos d'Esquadra està evacuant la urbanització La Rosaleda i el Polígon Riu d'Or cap al pavelló i al Nexe de Sant Fruitós. Segons la Direcció General de Protecció Civil, la Policia Local de Manresa està desplaçant els usuaris del càmping que hi ha a tocar del polígon industrial sense evacuar-los; duent-los a una zona més segura dins de la instal·lació. Segons la Direcció General de Protecció Civil, les persones evacuades estan sent traslladades al poliesportiu de Sant Fruitós de Bages. El cap de l'incendi es desplaça ara direcció a Menfis, Grup Llobet i Pujol Muntalà. Els peatges del tram de l'autopista C-16 des de Sant Vicenç a Sant Fruitós està obert.
 
El Servei català de Trànsit confirma que en aquests moments hi ha tallada, en els dos sentits de la marxa, la carretera N-141c, entre els quilòmetres 3 i 5. Per la seva banda, el Sistema d'Emergències Mèdiques ha enviat a la zona 4 ambulàncies de retén. També treballen a la zona vuit vehicles de quatre agrupacions de la federació d'ADF del bages-Moianès. La unitat GRAF dels Bombers de la Generalitat estan fent cremes d'eixamplament per tal de confinar els flancs de l'incendi.


L'incendi hauria començat en el paratge del Grau, avançant en sentit nord en direcció a la carretera N-141c. En aquest incendi també hi estan treballant vuit vehicles de quatre agrupacions de la federació d'ADF del Bages-Moianès.
 

Un mitja aeri llança aigua contra les flames Foto: Ll. Coll

 

Un helicòpter agafant aigua del Parc de l'Agulla. Foto: Josep Sala

 

Imatge aèria de l'incendi agrícola de Sant Fruitós Foto: Bombers
 

Retencions a l'Eix Transversal entre Sant Joan i Manresa pel tall de la C-25. Foto: Xus