Aixopluc estudia la creació de «La ciutat dels gats» per acollir els felins assilvestrats de Manresa

El terreny on es vol desenvolupar el projecte fa més de 7.000 m2, és de propietat privada i adjacent a les instal·lacions de la protectora | Actualment la protectora es troba saturada amb més de 300 gats a les seves instal·lacions

20 de juny del 2017
Actualitzat el 21 de juny a les 10:35h
Terreny on la protectora Aixopluc vol desenvolupar-hi «La ciutat dels gats»
Terreny on la protectora Aixopluc vol desenvolupar-hi «La ciutat dels gats» | Pere Fontanals
La Protectora d'Animals i Plantes de Manresa, Aixopluc, té prevista la creació de La ciutat dels gats en un terreny de més de 7.000 metres quadrats que es troba adjacent a les seves instal·lacions i que hauria de donar cabuda a les colònies de gats que es troben actualment a la trama urbana de Manresa. 

El terreny és de propietat privada i des de fa més de 8 mesos tant Aixopluc com l'Ajuntament de Manresa estan portant a terme gestions per aconseguir la seva cessió per a desenvolupar-hi el projecte. Aquestes gestions sembla que es troben a la recta final, però la presidenta de la protectora, Rafaela González, es mostra prudent i no dona res per fet, encara. "Tenim la idea fa temps, s'han fet gestions, però no voldríem que un malentès ho desbaratés tot a última hora", ha assegurat. Actualment la protectora es troba a l'espera de la resposta del propietari del terreny.

El terreny és una superfície de camp al nord de les instal·lacions actuals, situada en diferents nivells. "Això ho farà més atractiu per als animals i més agradable visualment", diu González que afegeix que si finalment s'aconsegueix la cessió del terreny, Aixopluc té previst encomanar el seu desenvolupament a un projectista, sobre la idea que hi hagi cabanes, casetes de fusta, teulades i altres elements amb la voluntat de crear un entorn que permeti, fins i tot, fer-hi visites "i així, també, facilitar-ne l'adopció".
 

Bona part dels gats d'Aixopluc habiten gàbies amples a la mateixa protectora. Foto: Pere Fontanals


Actualment, les instal·lacions d'Aixopluc acullen més de 300 felins, distribuïts en diferents espais, però les noves instal·lacions anirien destinades, principalment, a gats que es troben assilvestrats en la trama urbana de Manresa i que són difícils de controlar tant des d'un punt de vista alimentari, com sanitari o de reproducció. A més a més, tal i com ha explicat González, alguna d'aquestes colònies de gats es troba en zones que estan previstes d'urbanitzar, com el xalet de Casa Caritat o la parcel·la de la carretera de Santpedor a tocar de l'estació d'autobusos (on calcules que hi ha una quarantena d'animals a cada lloc). En zones no tan urbanes com a la Guia o els Comtals "l'acció no té tant sentit perquè degut a la proximitat d'espais naturals, són menys dependents dels humans".

"Aixopluc no pot assumir més gats en les condicions actuals", lamenta tot manifestant que "hem hagut d'adaptar gàbies on hi teníem gossos per donar cabuda als gats que ens arribàvem". Actualment, quan algú truca a Aixopluc per lliurar-los un felí, la protectora ha de respondre que no tenen espai. "És que no en tenim", s'exclama González.
 

Una altra de les gàbies on Aixopluc té gats. Foto: Pere Fontanals


Si finalment es desenvolupa el projecte de La ciutat dels gats, la protectora guanyarà en capacitat d'acollida, s'hi podran traslladar els animals de carrer que viuen al nucli de Manresa per a oferir-los un espai més confortable i es podrà controlar "la seva alimentació, la seva salut i la seva reproducció". Dels més de 300 gats de la protectora, una seixantena circulen lliurement per les instal·lacions. La resta estan encabits en gàbies grans distribuïts per edat, estat de salut o afinitat.