L'Ajuntament no renovarà amb Unipost si segueix pagant malament als treballadors

El ple de Manresa va aprovar per unanimitat una moció de suport als empleats de l'empresa de repartiment de correspondència

La representant dels treballadors d'Unipost, Immaculada Mas, durant el ple
La representant dels treballadors d'Unipost, Immaculada Mas, durant el ple | Pere Fontanals
17 de juny del 2017
Actualitzat a les 10:14h
El ple de l'Ajuntament de Manresa va aprovar per unanimitat una moció de la CUP esmenada per CDC i ERC de suport als treballadors d'Unipost, que des de fa més de dos anys pateixen endarreriments continus en el cobrament de les seves nòmines, i encara estan pendents de cobrar el 60% de la paga doble d'estiu de 2016 i tota la paga de Nada.

La moció va ser defensada des del públic per la seva representant sindical per la CGT, Immaculada Mas, que va recordar que en la darrera negociació amb l'empresa, el comitè estatal va acceptar una rebaixa dels sous d'un 17% a canvi de poder cobrar a l'hora, però tot i així, els endarreriments en el cobrament es continuen produint. Mas, va exposar que l'empresa ja ha estat sancionada dues vegades, però que tot i així, "ens paga en tres i quatre vegades", fet que suposa que els treballadors "no puguin cobrir a primers de més les seves obligacions de lloguer o hipoteques, i subministraments".

Mas, que va explicar que "nosaltres estimem la nostra feina", va assegurar que "no volem que se sancioni l'empresa, volem que ens paguin a l'hora, només", perquè "nosaltres coneixem i estimem les persones a qui repartim les cartes cada dia".

Una clàusula que ja existeix

Per part de la CUP, Jordi Garcés va expressar el seu disgust en el fet "que haguem de ser nosaltres qui presentem aquesta moció". Al seu entendre "hauria de ser feina del govern controlar que les empreses que contracta compleixen amb les seves obligacions amb els treballadors". La moció original proposava que l'Ajuntament, el principal client d'Unipost a Manresa, inclogués una clàusula en els convenis per assegurar que les empreses que contractava complien les seves obligacions laborals amb els treballadors.

El regidor d'Hisenda i Organització, Josep M. Sala, va explicar que l'esmena del govern va en el sentit de confirmar que l'Ajuntament ja inclou aquest tipus e clàusules en els seus plecs de condicions, però que en aquest cas no s'ha aplicat "perquè Unipost, que té aquest problema en tot l'Estat, és molt gran i que l'Ajuntament l'amenaci amb suspendre el servei bàsicament afectaria als treballadors". "L'Ajuntament -va seguir Sala- ja s'ha reunit amb l'empresa i li ha adreçat cartes, i ens ha explicat que aquest problema està consolidat arreu de l'Estat".

Al final de les intervencions, l'alcalde Valentí Junyent, va assegurar que si aquest problema es manté, l'empresa no podrà optar a la renovació del serveis, que es farà properament.
 

Durant el debat del punt, membres de l'esquerra independentista van desplegar una pancarta. Foto: Pere Fontanals