Santpedor obre el termini per a propostes tècniques per rehabilitar cal Clarassó

És el projecte més important del mandat municipal amb un pressupost que sobrepassa el milió i mig d'euros

Cal Clarassó
Cal Clarassó | AjStp
Redacció
16 de juny del 2017
Actualitzat el 17 de juny a les 17:21h
Ja s'ha publicat al Butlletí Oficial de la Província el plec de condicions tècniques per contractar el projecte de rehabilitació de l'edifici de Cal Clarassó de Santpedor. És el projecte més important del mandat municipal amb un pressupost que sobrepassa el milió i mig d'euros.

L'Ajuntament de Santpedor ha iniciat aquesta setmana el procés que ha de culminar al 2019 amb la inauguració de la rehabilitació de Cal Clarassó, una antiga fàbrica tèxtil de principis del segle XX ubicada al barri vell de Santpedor. En concret s'han aprovat el plec de condicions tècniques per a la contractació de la redacció del projecte de rehabilitació de l'edifici i el seu entorn. És el primer pas per poder abordar el projecte de restauració més important de la legislatura.

El recinte ocupa prop de 1.000 metres quadrats amb un edifici principal, el de l'antiga fàbrica tèxtil. Aquest edifici és de dues plantes quasi rectangulars amb un interior diàfan. Al mateix recinte hi ha també una petita capella de planta quadrada, un pou i una xemeneia de vapor que produïa el treball dels telers i que es manté pel seu valor testimonial, com la fàbrica.

Recuperar la fàbrica com a equipament sociocultural

L'objectiu de l'Ajuntament és que aquest espai es converteixi en un equipament sociocultural amb espais dirigits a persones gran amb aules multiusos per poder fer informàtica, cuina i altres tallers; una zona per a biblioteca; un espai de jocs interior i exterior que permeti activitats de jocs de taula; una sala d'actes polivalent i també espais per a l'escola d'adults. En el plec de clàusules es preveu que Cal Clarassó també ha de tenir altres serveis com un bar i una consergeria. El pressupost establert sobrepassa el milió i mig d'euros.

Aquesta setmana la Junta de Govern va aprovar el plec de clàusules i ja s'han publicat al Butlletí Oficial de la Província (BOP). Fet aquest tràmit la previsió és que es presentin propostes durant els propers 15 dies i es pugui adjudicar el contracte a finals de juliol. Així, es treballa amb un calendari on es pugui tenir un projecte de rehabilitació de l'edifici abans d'acabar aquest 2017 i portar a aprovació del ple a principis del 2018 perquè es pugui adjudicar l'obra al maig de l'any que ve i se'n faci la inauguració a l'abril del 2019. De fet el que s'inicia aquesta setmana és la consolidació d'un projecte en què des de fa prop de dos anys està treballant l'Ajuntament per a fer una definició d'usos a aquest espai. Entre altres coses s'han visitat diferents espais socio-culturals semblants i centres de dia.

Cal Clarassó, una antiga fàbrica tèxtil dins el nucli urbà de Santpedor

La fàbrica Clarassó es troba dins el nucli urbà de Santpedor dins el recinte de la muralla del segle XIV i al costat del portal de Sant Francesc. Està declarada Bé Cultural d'Interès Local.

Cal Clarassó és un important conjunt format per la nau de la fàbrica, la xemeneia del vapor i una antiga capella. Tot ubicat a l'interior del nucli urbà de Santpedor, dins el perímetre de la muralla del segle XIV, en una zona en la que hi havia hagut cases i horts. És un exemple de colònia tèxtil urbana, ja que al costat de la fàbrica es van construir habitatges, tot i que actualment no existeixen.

L'edifici principal, la nau de la fàbrica, és un dels edificis més característics del municipi i sobresurt d'entre tots els edificis industrials. La darrera activitat industrial de la fàbrica va ser als anys 70 quan va servir com a indústria química per a la fabricació d'elements de fibra de vidre. Des d'aleshores, la fàbrica ha estat tancada i en un procés de degradació constant.
Arxivat a