Mineria

El Parlament insta el Govern a que ICL pugui abocar al Cogulló de manera «temporal i limitada»

La proposta de resolució, aprovada per tots els grups parlamentaris a excepció de la CUP, també reclama que es compleixi la normativa mediambiental i es garanteixin tots els llocs de treball

ICL presenta l'incident d'execució de sentència per abocar al Cogulló fins el 2019

, Barcelona | 15/06/2017 a les 15:19h
Arxivat a: Economia i Empresa, Iberpotash, Cogulló, ICL, Parlament, mineria
Representants de la mineria aplaudeixen des de la tribuna del Parlament | Rafa Garrido
El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous amb 124 vots a favor i 10 en contra una proposta de resolució sobre la mineria del Bages. El text, presentat conjuntament per tots els grups parlamentaris a excepció de la CUP –que és l'únic partit que hi ha votat en contra-, insta la Generalitat a treballar per garantir la continuïtat de l'activitat a la conca minera del Bages i al manteniment de tots els llocs de treball. A més, també reclama que es faci efectiu el compliment de la normativa mediambiental vigent. La proposta de resolució, que s'ha debatut de forma inusual al ple i no en una comissió, demana a la Generalitat que adopti "les mesures necessàries" per permetre que Iberpotash pugui seguir abocant de manera "provisional, temporal, transitòria i limitada" al dipòsit salí del Cogulló més enllà del 30 de juny per tal de "garantir els llocs de treball i en el marc de l'incident d'execució de sentència en tràmit".

Amb la vista posada al 30 de juny, la data límit marcada perquè ICL Iberia –matriu d'Iberpotash- deixi d'abocar runam salí al Cogulló de Sallent, el ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una resolució presentada per tots els grups polítics excepte la CUP perquè l'empresa aconsegueixi una moratòria i pugui continuar abocant al Cogulló de manera "provisional, temporal, transitòria i limitada". De fet, la proposta d'Iberpotash, ara recolzada pel Parlament, és una moratòria de 20 mesos fins que hagi pogut acabar les obres de la rampa de Cabanasses amb l'objectiu de fer un trasllat "ordenat" de l'activitat de Sallent a Súria.

A l'hemicicle s'hi ha pogut veure els representats dels treballadors de la mina de Sallent, representants dels Ajuntaments de Súria i Sallent i també integrants de la plataforma Promineria, que precisament ha estat l'entitat que ha impulsat que aquesta proposta de resolució arribés al Parlament. 

La proposta de resolució que s'ha aprovat inclou vuit punts, entre els quals el Parlament insta la Generalitat a garantir la continuïtat de l'activitat a la conca minera del Bages; a mantenir els llocs de treball; a donar suport a les mesures transitòries que promou la indústria minera; a crear una comissió de seguiment constituïda pel Govern i els grups municipals amb representació a l'Ajuntament de Sallent per vetllar pel compliment del pla; a recuperar el Fòrum de la Mineria del Bages; a tramitar amb urgència tots els processos administratius i normatius per fer possible l'activitat i els processos de restauració; a defensar i garantir la preservació del medi natural; i a requerir Iberpotash que dugui a terme les accions necessàries per preservar i restaurar el medi natural al mateix temps que garanteix la continuïtat i expansió de l'activitat minera al Bages.

Un dels punts destacats, però, és el que fa referència a la moratòria per seguir abocant al Cogulló. En aquest sentit, la proposta de resolució demana que la Generalitat adopti les mesures necessàries per permetre un abocament "provisional, temporal, transitori i limitat" al Cogulló. Això si, matisa que aquests abocaments s'han de produir "dins dels límits, perímetre, superfície i la cota d'alçada màxima fixada en l'actualitat". Per compensar l'impacte ambiental de la continuïtat dels abocaments el text proposa que s'avanci "el calendari d'execució dels plans de restauració dels runams de Sallent". En aquest punt també es demana que s'estableixin uns terminis clars i volums concrets, així com que s'apliquin els mecanismes de control i seguiment necessaris pel "compliment estricte" de la normativa mediambiental i les mesures transitòries. "La mesura temporal s'articularia amb els canvis normatius en matèria urbanística que permeti la llei", s'assegura al document. 

Garantir l'activitat minera però al mateix temps preservar el medi ambient

Tots els grups que han donat suport a la proposta –Junts pel sí, PP, C's, Catalunya Sí que es Pot i el PSC- han coincidit a destacar la importància de garantir la continuïtat de l'activitat minera al Bages i de preservar els llocs de treball, però al mateix temps han reclamat que s'impulsin les mesures necessàries per preservar el medi ambient i impulsar els plans de restauració per part de l'empresa ICL. 

Junts pel Sí, que s'ha partit les intervencions amb els diputats Ariadna Delgado i David Bonvehí, ha destacat la importància de la proposta per mostrar el suport a l'activitat minera i al territori. Delgado ha lamentat que "ha faltat exigència al llarg de la història a l'empresa i també a l'administració" pel compliment de la normativa, però considera que "ara és necessari esforç per superar les desconfiances". Per la seva part, Bonvehí l'ha definit com una "proposta de país" i confia que "en el marc del procediment judicial en curs es trobin les solucions adients per fer un abocament temporal". 

Grups com Catalunya Sí que Es Pot, C's, el PP i PSC s'han mostrat força crítics amb l'actuació de l'empresa i li han retret que hagi tardat tant a buscar una solució. Antonio Espinosa (C's) ha assegurat que "no hi ha cap dubte de la responsabilitat de l'empresa", tot i que considera que "ara no és el moment de posar culpes sinó de mirar endavant". Per la seva part, Hortènsia Grau (CSQP) ha lamentat que l'empresa "podia haver avisat abans al Govern que no arribava" a la data del 30 de juny i creu que la proposta de resolució "posa deures a l'empresa i el Govern perquè d'ara en endavant siguin més exigents amb el compliment de les mesures ambientals". 

Des del PSC, el diputat Jordi Terrades ha defensat la proposició perquè planteja "fer compatible l'activitat industrial amb el compliment de la normativa ambiental". Pel que fa a l'abocament transitori al Cogulló, Terrades s'hi ha mostrat favorable "sempre i quan no es modifiquin els calendaris de restauració". De la seva banda, Maria José Cuevas (PP) creu que és obligació de l'administració "garantir un futur sostenible" per a les explotacions mineres i, al mateix temps, "preservar els llocs de treball". Cuevas ha criticat que ni els Ajuntaments del territori ni la Generalitat "han estat a l'alçada" perquè "tradicionalment han estat laxos i permissions en l'aplicació de les directrius". 

La CUP demana a ICL que posi fi al "xantatge" sobre els llocs de treball

Els deu diputats de la CUP han estat els únics que no han donat suport a la proposta de resolució sobre la mineria. La diputada cupaire Anna Gabriel ha lamentat que els cinc minuts de temps que tenia per argumentar la seva posició era "insuficient" perquè "la mineria al Bages són moltes coses: llocs de treball, condicions laborals, ferits, morts, aqüíferes, barris, vagues, càrregues policials, famílies, ribes dels rius salinitzades, moviments veïnals, Prou Sal, empreses i els seus beneficis, el programa d'ICL 'apadrina un soldat a Israel'... mineria al Bages és moltíssim". 

Gabriel a retret a l'hemicicle si "descobrien avui que el termini del 30 de juny s'acosta" i ha recordat que la sentència judicial ferma es va dictar "fa gairebé quatre anys". La diputada ha dit que no han volgut presentar cap esmena perquè la proposta tira endavant "per un amplíssima majoria parlamentaria" i perquè la funció de la proposta, segons ella, "és contribuir a acompanyar el Govern en el pacte que es derivarà de l'incident d'execució de sentència i, per tant, és simbolisme polític el que es fa avui i això per nosaltres no és suficient". 

La diputada també ha reclamat que "s'acabi el xantatge sobre els llocs de treball i de jugar amb les famílies que mengen gràcies a la feina a la mina". Per ella, "és indecent, irresponsable i inhumana" l'actitud de l'empresa i ha posat sobre la taula que ICL "té uns beneficis de 429 milions d'euros i és completament viable".

COMENTARIS

Bravo!!!
Anònim, 15/06/2017 a les 16:27
+23
-10
Més merda a Sallent, Visca!!! tots contents. Quan els interessa i s'han d' obtenir diners els importa molts a tots aquests politics els medi ambient. On estaven els miners protestant quan tota la conca del Llobregat se'n va anar a fer punyetes amb el tancament massiu del tèxtil? No van donar mai suport, ni es van manifestar mai!!!
Bravu per la mina
Anònim, 16/06/2017 a les 10:53
+4
-6
El Textil s'en va anar a fer punyetes per la cobdicia dels amos, que tot i pagant un sou de merda als seus treballadors encara volien guanyar més.

Els miners sempre han tingut mes "empenta" per defensar els seus drets laborals. cosa que el textil sempre ha sigut molt més summís i obedient no fos cas que l'amo s'emprenyi.

El Bages es una conca minera, amb els seus pros i contras, no hi hà més.


Demencial
Anònim, 16/06/2017 a les 11:25
+5
-3
El parlament donar cobertura a la contaminació del medi. El xantatge de l'empresa als treballadors i aquests de retruc als polítics, no té perdó. És el nostre patrimoni natural, és el nostre futur......venut per un benefici empresarial a curt termini. Els nostres fills viuran molt més temps amb la merda que els deixarem...... vergonya.
És molt trist pels minaires
Aplaudiment, 16/06/2017 a les 12:39
+5
-2
El més trist de tot és veure com molts minaires s'han deixat utilitzar com a peça de xantatge per part de l'empresa. Aquí se'ls veu aplaudint com una institució pública s'afegeix a la demanda empresarial de poder seguir contaminant com ho ha fet els últims 20 anys (és que no ha tingut temps de fer-ho bé, clar...).

Gràcies a ells per defensar el "seu sou" i deixar que totes les demés anem pagant any rere any els centenars de milions d'euros que costa la dessaladora.

Tant els costa d'entendre que s'han de defensar els drets laborals, sí, però sense renunciar als drets ambientals de tot el país?

Encara no han entès que a l'empresa li importa un pepino preservar els seus sous i els seus llocs de treball. Per això cada cop estan subcontractant més...

En fi, una pena tot plegat.

Perquè si totes anéssim a la una, podríem obligar a l'empresa a restaurar tot el dany causat (o a pagar-lo) començant el 30 de juny d'aquest any mateix. Cosa que requeriria inclús segurament un augment de la plantilla.

Però no, seguim que l'empresa faci el que li doni la gana. Perquè sabem que és una empresa molt altruista. Per això mentre s'ha embutxacat beneficis milionaris ens ha deixat una muntanya de merda que contamina els nostres rius, i té un vincle directe amb els crims de guerra a Palestina, apadrinant soldats israelians i proporcionant el mineral per la fabricació de les bombes de fósfor blanc que l'exèrcit israelià llança sobre la Franja de Gaza.

Un aplaudiment, sí senyor...
patètic
Anònim, 16/06/2017 a les 12:44
+4
-2
Pel que sembla aqui l'únic que interessa a molts és tenir un bon sou, a canvi de fotre enlaire el medi ambient, doncs apa tots a menjar merda!!!!!
mina
Anònim, 16/06/2017 a les 13:51
+1
-1
I la mina anira a pendre pel cul per culpa del treballadors ganduls mes o menys com pirelli
Lamentable
Anònim, 16/06/2017 a les 16:27
+2
-1
Me parece lamentable, resulta que ahora a todos los pro medioambiente de este pais les a dado por meterse con los mineros y si seguramente la potasa solo se use para hacer bombas de fosforo blanco eso es documentarse y si resulta que hace 200 años que el llobregat tiene un porcentage salino elevado pero tambien es culpa de los mineros y tambien seguramente sea culpa de los mineros la ignarancia de este pais ,dejaros de tonterias defender los puestos de trabajo de vuestro pais catalunya y dejar vivir a las familias tranquilas, gracias
La CUP i la paranoia anti-minera
Anònim, 16/06/2017 a les 20:31
+0
-2
Si ICL no fos una companyia israeliana, la CUP tindria la mateixa actitud?
Si la senyora Gabriel no tingués un ressentiment personal malaltís contra la indústria minera, la CUP tindria la mateixa actitud?
Sense els diners generosos de les Salines du Midi (competència directa), finançant campanyes mediàtiques i jurídiques contra les mines del Bages, la CUP tindria la mateixa actitud?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Relació de serveix funeraris al Bages per al dia 12
El conseller Rull es dirigeix a un auditori ple de gom a gom | David Garriga
Pere Fontanals
01/01/1970
El conseller, just una setmana després del seu alliberament, ha compartit cartell amb Elsa Artadi, Pilar Calvo, Joan Torres, David Bonvehí i Valentí Junyent en l'acte central de Junts per Catalunya al Bages
Inés Arrimadas i Carlos Carrizosa, en una imatge d'arxiu als seus escons del Parlament | Adrià Costa
Pere Fontanals
01/01/1970
Tindrà lloc dimecres a les 7 de la tarda a la sala petita del teatre Kursaal
El conseller Rull participarà en l'acte de Manresa | JxCat
01/01/1970
A més a més, durant l'acte central de campanya, es projectarà una nova intervenció del president Carles Puigdemont inèdita
Elsa Artadi participarà en l'acte de campanya de Junts per Catalunya a Manresa | JxCat
01/01/1970
Comptarà amb les intervencions de Valentí Junyent, David Bonvehí, Joan Torres i Elsa Artadi
«Els tres aniversaris» es veurà al Kursaal a primers de desembre | Promocional
01/01/1970
Al Kursaal, el diumenge 17 de desembre