La Fiscalia investiga un cas de gestió «fraudulenta» de diner públic al sector de les mútues

Una oficina de Mútua Activa, a Sabadell
Una oficina de Mútua Activa, a Sabadell | Juanma Peláez
Karma Peiró / Sara González
13 de juny del 2017
Actualitzat a les 23:49h
La Fiscalia Provincial de Barcelona ha obert diligències arran d'una denúncia que amenaça de fer trontollar el sistema de les mútues col·laboradores de la Seguretat Social, és a dir, les que gestionen els accidents de treball. En concret, la investigació afecta directament a Activa Mútua, d'arrel catalana, que dona servei a 65.000 empreses i protegeix més de mig milió de treballadors d'arreu de l'estat espanyol.

L'escrit presentat al ministeri públic i al qual ha tingut accés NacióDigital apunta una presumpta "gestió fraudulenta de diner de l'erari públic", així com un "enriquiment il·legal" de tipus mercantil, unes pràctiques que el denunciant -coneixedor del sector- assegura que són extrapolables a altres mútues d'arreu de l'estat espanyol. En total, la denúncia recull que la mútua podria haver malversat i apropiat de "fins a 1,2 milions" de fons públics i que també podria haver-se "enriquit il·lícitament" amb "més de 20 milions" obligant els treballadors a fer "pràctiques de captació" no permeses per la llei 35/2014.

El fiscal anticorrupció Fernando Maldonado -encarregat del cas ITV i ara també del 3% que afecta CDC- té a partir d'ara sis mesos per analitzar si els fets denunciats contenen indicis de comissió de presumptes delictes en una causa que pot tenir afectacions a la guardiola de les pensions.

Les mútues col·laboradores de la Seguretat Social són formalment "associacions d'empresaris" i, encara que sovint s'emparin en la gestió privada, operen amb diners públics a partir de les cotitzacions que reben de la Tresoreria General de la Seguretat Social. S'encarreguen d'oferir serveis mèdics en la gestió d'accidents laborals i a assessorar en matèria preventiva les empreses. Són, per llei, entitats sense ànim de lucre, amb la qual cosa, si una mútua té excedents, està obligada a retornar el 80% a la Seguretat Social. El 20% restant pot ser destinat al compte de patrimoni per pagar ajustos de tresoreria, manteniment d'equipaments o bé per reinvertir en activitats pròpies de la mútua.

La denúncia apunta actuacions irregulars i captació contra la llei

Aquest funcionament regulat per llei és, segons exposa la denúncia, vulnerat per Activa Mútua, que és fruit d'una fusió l'any 2008 de Reddis (Reus), Matt (Tarragona), Mupa (Lleida) i Fimac (Barcelona). Com? Presumptes cobraments de sobresous per part del director gerent i el subdirector general, gratificacions a familiars de directius fora de la llei de pressupostos generals, lloguers de locals sense ús, suposats serveis prestats no licitats o pagament de factures a proveïdors per serveis que podrien no haver-se prestat. Tot plegat, argumenta el denunciant, per beneficiar empreses o persones relacionades amb els directius o exdirectius de la mútua.

La denúncia també recull presumptes pràctiques de captació de clients que no s'ajusten a la llei per a "l'enriquiment" mercantil de la mútua, quan la norma estableix que no pot haver-hi competència per aconseguir més treballadors procedents d'una altra mútua. Segons la denúncia, això s'aconsegueix "obligant" treballadors de la mútua amb "coaccions, amenaces i acomiadaments" si no compleixen amb les ordres. És per això que l'escrit admès per la Fiscalia també recull una denúncia per un presumpte delicte contra els treballadors.

El director gerent d'Activa Mútua és Miquel Àngel Puig, que està investigat en una de les peces del macrocas Innova – en el qual s'analitzen contractacions irregulars en la sanitat pública- per delictes contra l'administració pública, delictes societaris, blanqueig de capitals i falsedat documental. Va ser detingut el 28 d'abril del 2015 i posteriorment posat en llibertat amb càrrecs. Se li va retirar el passaport i se li va prohibir la sortida del territori. Amb tot, ha seguit al capdavant d'una mútua que durant l'exercici del 2015 va recaptar quasi 282 milions d'euros i que, segons consta a la denúncia, genera uns "excedents anuals superiors als 20 milions d'euros en els darrers cinc anys".

Activa Mutua assegura que les acusacions són "falses" i que tot està "justificat"

"És un disbarat. És impossible. Totes les mútues estem sotmeses a una sèrie d'auditories des de fa 20 anys. Si l'equip auditor hagués vist això ja haguessin actuat", assegura Puig en declaracions a NacióDigital. El director gerent atribueix la denúncia a la "voluntat de fer mal" i el "ressentiment" d'un extreballador del qual es va prescindir per unes "actuacions greus". Sobre les factures sota sospita, afirma que "tot és fals". "Sobre cada factura que la mútua paga sota un concepte, darrere hi ha una documentació que ho empara. Tot està plenament justificat", al·lega. I sobre les presumptes gratificacions a familiars també al·lega que tot està en situació regular a través de convenis.

Pel que fa a les captacions comercials que la denúncia argumenta que no estan permeses, Puig assegura que a partir de l'any 2015 la moratòria per la qual les mútues no podien fer canvis d'empreses va quedar derogada i que, per tant, a partir d'aleshores la mútua podia sumar nous treballadors si hi havia una empresa que es mostrava interessada i enviava una carta. "Això ho fan totes les mútues. Hi ha gent que són responsables de la mútua que si tenen una empresa d'algun parent la passen a la mútua", diu Puig.

Presumptes sobresous i facturació sota sospita

NacióDigital ha tingut accés a alguns dels documents que sustentarien les sospites sobre la gestió de la mútua. Per exemple, una còpia de l'apunt comptable del compte de patrimoni privatiu d'Activa Mútua en el qual s'especifiquen el presumpte cobrament de sobresous que, segons el denunciant, es van embutxacar el director gerent i també el subdirector general. La llei estableix que els recursos del compte de patrimoni només poden ser destinats a ajustos de tresoreria i inversions en activitats pròpies de la mútua.

També es posen sota sospita, per exemple, tot un conjunt de factures emeses per Activa Mútua en benefici d'un gabinet d'advocats el soci fundador del qual és un exdirectiu de la mútua o la facturació de serveis a una empresa d'arquitectura a la qual hi podia tenir relació mercantil la dona d'un directiu. La denúncia recull també que la mútua hauria facturat serveis jurídics a empreses dedicades a la promoció immobiliària, l'administrador únic del qual havia format part de la fundació privada Reddis, que es va acabar fusionant amb Activa.

20 mútues que gestionen 13.150 milions d'euros

La denúncia recull que, malgrat les auditories que es fan des de la Intervenció General de la Seguretat Social, "per les característiques úniques de les mútues d'accidents de treball" els comptes tinguin "aparença de normalitat i legalitat" però que la "realitat és molt diferent". 

De fet, el 22 de maig passat El País va publicar que la Seguretat Social reclama a les 20 mútues col·laboradores que operen a l'estat espanyol que retornin 142 milions d'euros per despeses irregulars entre 2006 i 2011 en concepte de "pagaments il·legals a col·laboradors", regals, mariscades, lloguers sense justificar o acomiadament de treballadors a punt de jubilar-se. Aquestes mútues gestionen enguany 13.150 milions en cotitzacions. Al llarg dels anys 2016 i 2017 s'han presentat diverses denúncies a la Intervenció General de la Seguretat Social i a la subdirecció general d'entitats col·laboradores amb la Seguretat Social.