El Parlament debatrà una proposta perquè ICL pugui seguir abocant al Cogulló

El comitès de treballadors de l'empresa minera han presentat més de 13.000 signatures a favor de la continuïtat de tots els llocs de treball

Entrega a la delegada del Govern de les signatures a favor de la continuïtat dels llocs de treball
Entrega a la delegada del Govern de les signatures a favor de la continuïtat dels llocs de treball | Estefania Escolà
Estefania Escolà
13 de juny del 2017
Actualitzat a les 15:40h
El Parlament preveu debatre aquest dimecres una proposta de resolució per tal que l'empresa que explota les mines del Bages, Iberpotash, pugui continuar abocant runam salí al Cogulló de Sallent més enllà del 30 de juny. La proposta, que ha estat presentada per Promineria i que entrarà el grup parlamentari de Junts pel Sí, té per objectiu que el Parlament insti al Govern a canviar aquesta data i doni a l'empresa dos anys de marge per tal que pugui acabar les obres de la rampa de Súria i traslladar així tots els treballadors de Sallent a les mines de Súria. Si el Govern finalment accepta canviar la data, l'assessora jurídica de Promineria, Mercè Torras, ha explicat que el jutge només s'haurà de pronunciar en cas que algú impugni aquest acord i, per tant, la via del recurs d'execució de sentència que l'empresa preveu presentar aquesta setmana al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) quedaria aturada. Paral·lelament a això, els comitès de treballadors de l'empresa minera han presentat aquest dimarts a la delegació del Govern a la Catalunya Central més de 13.000 signatures a favor de la continuïtat de tots els llocs de treball.

Queda poc més de dues setmanes perquè arribi el 30 de juny, la data límit per tal que Iberpotash pugui continuar abocant runam salí al Cogulló, i la pressió augmenta dia rere dia. Aquest cop la pressió es trasllada al Parlament, que aquest dimecres haurà de decidir si dona suport a una proposta de resolució presentada per Promineria –una plataforma de suport a la mineria engegada per quatre empreses subcontractades d'Iberpotash-. 

segons han explicat els portaveus de Promineria, [la proposta] compta amb el suport de totes les forces polítiques del Parlament, a excepció de la CUP que, de moment, encara no s'ha pronunciat

La proposta de resolució entrarà al Parlament de la mà de Junts pel Sí, però segons han explicat els portaveus de Promineria, compta amb el suport de totes les forces polítiques del Parlament, a excepció de la CUP que, de moment, encara no s'ha pronunciat ni a favor ni en contra. 

L'objectiu de la proposta de resolució, segons ha explicat l'assessora jurídica de Promineria, Mercè Torras, és que el Parlament insti al Govern per tal que canviï la data del 30 de juny, que Govern i empresa van pactar ara fa tres anys per donar compliment a una sentència del TSJC. D'aquesta manera, l'empresa tindria el marge suficient per acabar les obres de la rampa de Súria i traslladar així tots els treballadors de la mina de Sallent a aquesta altra població. 

aquest canvi de data hauria d'anar acompanyat de la creació d'unes comissions de seguiment i d'unes mesures col·laterals per tal de reduir els abocaments que actualment s'estan fent al Cogulló.

Torras però, ha volgut deixar clar que això no és un "xec en blanc", i aquest canvi de data hauria d'anar acompanyat de la creació d'unes comissions de seguiment i d'unes mesures col·laterals per tal de reduir els abocaments que actualment s'estan fent al Cogulló. 

D'aquesta manera, segons Torras, l'última paraula no la tindria el jutge, sinó que si el Govern accepta canviar aquesta data, Iberpotash podria continuar abocant runam salí al Cogulló sempre que ningú ho impugni. En cas que l'Associació de Veïns de la Rampinya –que són els denunciants- hi protestessin, llavors sí, el jutge tindria l'última paraula. 

Per si això passa, paral·lelament l'empresa minera preveu presentar abans d'aquest divendres un recurs d'execució de sentència on demana al jutge una pròrroga de dos anys per continuar abocant runam salí al Cogulló i on presenta totes les mesures transitòries que preveu per aquest període de temps. Si el jutge admet a tràmit aquest recurs d'execució de sentència, l'empresa podria continuar abocant runam salí al Cogulló més enllà del 30 de juny. Aquest pas però, no serà ni tan sols necessari si el Govern accepta finalment modificar la data. 

Més de 13.000 signatures recollides

Mentrestant, els treballadors d'Iberpotash continuen reclamant la continuïtat de tots els llocs de treball i preveuen reunir-se aquest dimecres amb representants de tots els grups polítics del Parlament per tal de traslladar-los el seu neguit i demanar-los-hi que votin a favor de la proposta de resolució. 

Els treballadors han presentat aquest dimarts a la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, les més de 13.000 signatures que han recollit a favor de la continuïtat de tots els llocs de treball.