Iberpotash arriba a un acord amb el miner ferit de Vilafruns per evitar el judici

La companyia espera que la fiscalia retiri els càrrecs contra els tres responsables per un delicte de lesions per imprudència greu

ACN
13 de juny del 2017
Actualitzat a les 10:21h
Iberpotash ha arribat a un acord amb la defensa del miner ferit de Vilafruns per evitar que se celebri el judici contra tres responsables de la companyia minera per un presumpte delicte de lesions per imprudència greu. Inicialment, la fiscalia demanava gairebé tres anys de presó pels tres responsables i una indemnització a Iberpotash de més de 160.000 euros. A la vista de conformitat que hi havia fixada per aquest dilluns, Iberpotash ha arribat a un acord amb la defensa del miner per una quantitat "molt menor" de la que demanava la fiscalia, segons ha explicat a l'ACN l'advocat de la companyia, sense concretar-ne la quantitat. L'empresa minera també ha presentat al jutge un informe del Ministeri de Treball que, segons el lletrat, exculparia els responsables del delicte. Tot i l'acord entre Iberpotash i el miner, no s'ha arribat a cap conformitat amb la fiscalia. De fet, l'empresa espera que amb la retirada de l'acusació particular, la fiscalia també retiri la seva acusació, "ja que sense l'acusació particular la demanda queda molt fluixa". Ara s'està a l'espera que el jutge decideixi la data o no del judici.

En l'escrit de fiscalia, l'administració pública demanava dos anys i nou mesos de presó per a dos responsables de la mina de Vilafruns d'Iberpotash -el cap de seguretat de la mina i l'encarregat de manteniment d'instal·lacions i equips-, mentre que pel cap de manteniment elèctric li demana un any i deu mesos. Els tres responsables estaven acusats d'haver permès que el treballador d'una empresa subcontractada pugés a una estructura metàl·lica en estat de corrosió i oxidació per reparar un equip elèctric. 

El jove, situat en una plataforma a cinc metres d'alçada, va caure daltabaix i es va fracturar múltiples parts del cos que van precisar de tractament mèdic quirúrgic i va restar incapacitat per treballar més de deu mesos. L'accident va provocar múltiples fractures a la víctima, que va tardar a curar-se 314 dies, set dels quals se'ls va passar a l'hospital.

Segons el fiscal, tant l'escala d'accés com la plataforma es trobaven en un estat de corrosió i oxidació degut a l'exposició a la intempèrie de l'estructura i a l'aire salí que sortia del pou, ja que es tractava d'una sortida de ventilació de la mina. També destacava que no hi havia cap advertència del seu mal estat, ni tampoc s'havien realitzat darrerament tasques de manteniment. Segons recollia l'escrit del fiscal, la caiguda no s'hauria produït si s'hagués fet un bon manteniment de l'escala i la plataforma on s'ubicava la instal·lació elèctrica o si el canvi dels focus que no funcionaven s'hagués fet des de fora.
Arxivat a