Pau i Treva durant la celebració de les vaquetes de Santpedor

El poble viu amb total normalitat l'acte més popular de la Festa Major i els animalistes no fan acte de presència a plaça

Joves enfilats al pal i altres corrent davant l'envestida de la vaqueta
Joves enfilats al pal i altres corrent davant l'envestida de la vaqueta | Pere Fontanals
11 de juny del 2017
Actualitzat a les 10:24h
Santpedor ha celebrat aquest dissabte la primera tarda de vaquetes de la seva Festa Major amb total normalitat i amb la presència dels animalistes només en el subconscient de les penyes i del públic quan, abans d'obrir les portes del camió que portava els animals, un torero de pacotilla amb el seu equip i unes folklòriques han posat la nota d'humor a la festa. És el primer any que aquest teatrillu s'ha portat a terme abans de deixar anar les vaquetes a plaça i, sens dubte, la polèmica que ha viscut la celebració aquestes darreres setmanes, n'ha estat la responsable.
 

Abans no sortissin les vaquetes s'ha fet broma amb la polèmica animalista. Foto: Pere Fontanals


Un cop han sortit els animals a plaça, un total de quatre, amb 10 o 15 minuts cadascun d'ells, els més atrevits de cada una de les 53 penyes, que enguany han fet rècord, els han animat, els han mostrat dessuadores en forma de capot i els han fet córrer, però els únics contactes físics que s'han produït entre bèstia i corredors, han estat quan la vaqueta n'ha rebolcat algun d'ells, sense més incidència que alguna contusió.

El públic ha omplert l'entorn de la plaça per gaudir de la festa, i animar els penyistes que més s'acostaven a la vaqueta. L'Ajuntament havia habilitat un espai per a que els membres de Fauna o de la Plataforma Animalista poguessin gravar l'activitat sense dificultats, però ningú no s'hi ha acostat.
 

Algun membre de les penyes s'ha emportat un bon ensurt. Foto: Pere Fontanals


Diumenge, de nou a les 7 de la tarda, es tornaran a fer sortir quatre vaquetes durant una hora en total. I dilluns, festiu a Santpedor, també. I continuarà havent-hi un veterinari per certificar que els animals no pateixen, els Mossos d'Esquadra per controlar que es compleix la normativa i els mossos de plaça per evitar que ningú no toqui l'animal. I unes baranes metàl·liques, que són les que rodegen la plaça, sense sortints perillosos, ja que les de fusta, que van denunciar els animalistes, només separen el perímetre.
Arxivat a