Els animalistes amenacen ara amb denunciar l'Ajuntament de Santpedor per la plaça de bous

La Plataforma Animalista de Santpedor llança un ultimàtum perquè el consistori arrangi abans del cap de setmana un seguit de deficiències que diuen haver detectat en les instal·lacions i que, si no pot fer-ho, suspengui les vaquetes

Vaquetes, en la Festa Major de Santpedor 2016
Vaquetes, en la Festa Major de Santpedor 2016 | Aura Tomasa
09 de juny del 2017
Actualitzat a les 14:27h
Després de no sortir-se'n amb recollida de signatures per tal que l'Ajuntament suspengués el "bou a la plaça" del programa de Festa Major, la Plataforma Animalista de Santpedor (PAS) ha denunciat davant el consistori les instal·lacions on aquest cap de setmana s'ha de celebrar l'espectacle de les vaquetes en el marc de la Festa Major, perquè entén que poden ser constitutives d'infracció de la Llei 34/2010, de l'1 d'octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous. La plataforma havia assegurat en compareixences de premsa tenir més de 1.000 signatures en contra de les vaquetes, però no n'ha lliurat cap a l'Ajuntament. Aquest fet ha portat un veí a denunciar la plataforma davant de les agències catalana i espanyola de protecció de dades.

La plataforma creu que "s'ha constatat" que les instal·lacions on s'ha de celebrar l'espectacle amb la modalitat "bou a la plaça", no garanteixen la seguretat per a les persones i els animals que participen en aquest espectacle. Diu que ha observat deficiències en l'estructura principal de contenció de les vaquetes, les tanques metàl·liques i les de fusta. Expliquen que en aquestes tanques les persones que corren dins la plaça hi pugen corrent i sense mirar per tal de no ser envestits per cap vaqueta, i "estan plenes" de ferros punxants, tallants i rovellats que suposen "un gran risc" pels participants i també pels animals, que poden ferir-se amb molta facilitat. I recorden que a part de les ferides ocasionades "hi ha l'agreujant de poder-hi contraure el tètanus". I quant a les tanques de fusta, la plataforma argumenta que "la gent s'hi asseu a sobre amb el perill que es pugui trencar i fer-los mal".

Donat l'estat en que es troben les tanques i que el deteriorament observat no es pot produir en un breu període de temps, la PAS considera que "són defectes que es venen repetint", malgrat que consta un informe tècnic de la passada Festa Major que assegura el bon estat de l'estructura, "que posem en dubte", ja que aquest deteriorament de les tanques "no es fa d'un any per altre".

En la denúncia presentada a l'Ajuntament, la PAS demana que es resolguin "de manera urgent" les deficiències detectades "que infringeixen clarament la normativa reguladora de l'espectacle a més de posar en perill la seguretat de persones i animals".

En el cas que no que sigui possible resoldre de manera correcta i immediata aquestes deficiències "se suspengui d'immediat l'espectacle". En cas de no fer-se, la Plataforma Animalista de Santpedor amenaça amb "donar trasllat als departaments i òrgans competents per tal que emprenguin aquelles accions que considerin necessàries respecte de l'actuació de l'Ajuntament".
Arxivat a