La Fundació Alícia converteix l'Oms i de Prat en un referent d'escola saludable

L'alimentació sana, sostenible i bona passarà a formar part del programa curricular del centre d'ensenyament

Redacció
08 de juny del 2017
Actualitzat a les 16:22h
El Col·legi Oms i de Prat de Manresa, gestionat per la Fundació Catalunya-La Pedrera, es vol convertir en centre escolar de referència en alimentació saludable. De la mà de la Fundació Alícia, l'alimentació sana, sostenible i bona passarà a formar part del programa curricular de l'escola.

Sota el títol de Pensar, Menjar i Viure Saludablement, es tracta d'un projecte transversal pilotat per un equip de treball format per la Fundació Catalunya–La Pedrera, la Fundació Alícia i el col·legi Oms i de Prat. Ha arrencat aquest 2016-2017 i es perllongarà al llarg dels propers cursos acadèmics.

Aquest curs s'han posat les bases del programa. A través d'una enquesta, s'ha fet un primer diagnòstic dels hàbits alimentaris dels alumnes, i s'ha analitzat el servei del càtering escolar per tal de conèixer què cal reforçar per assolir una alimentació sana, sostenible i bona.

En paral·lel s'ha començat a treballar amb els alumnes de tercer d'ESO. Aquest curs se'ls ha format en hàbits de vida saludables a través del programa TAS (Tu i Alícia per la Salut), que duu a terme la Fundació Alícia en centres escolars de tot el territori espanyol.

Tres dies d'alimentació sana i sobretot, sostenible!

Aquest mes de juny es farà un pas més enllà per convertir l'Oms i de Prat en un centre escolar pioner en alimentació saludable amb la participació directa de tot l'alumnat en el projecte. En concret, els dies 12,13 i 14 l'equip de la Fundació Alícia impartirà una trentena de tallers de cuina a l'escola, que tractaran diferents temàtiques en funció de l'edat.

Amb la temàtica de la sostenibilitat, aquesta intervenció anomenada Mengem bé ara i aquí, per menjar millor demà, permetrà donar als alumnes d'ESO  eines contra el malbaratament alimentari. Als de primària, coneixement sobre la importància del producte de proximitat i, en el cas de l'educació infantil, es posarà èmfasi en la importància el consum de fruita de temporada. En paral·lel, es faran dos tallers demostratius per a pares i professors sobre cuina sana i aprofitament dels recursos, a través dels quals també se'ls vol fer partícips del projecte.

Aprendre alimentació des de qualsevol matèria

Amb l'anàlisi dels hàbits alimentaris de l'alumnat a les mans i aprofitant l'experiència de la Fundació Alícia i l'equip docent de l'Oms i de Prat, el curs vinent el projecte posarà l'èmfasi en "educar" en alimentació sana, sostenible i bona als escolars. Es faran més accions directes, com la d'aquest mes de juny, però es treballarà per transmetre els coneixements a través del mateix programa curricular. La idea és que l'alimentació saludable es tracti des de totes les matèries i adaptada al nivell escolar.

En paral·lel, el programa preveu accions directes amb les famílies i la mateixa comunitat educativa a través de trobades periòdiques i tallers de cuina saludable.

El projecte Pensar, Menjar i Viure Saludablement vol millorar la salut de les futures generacions a través de la cuina, com a eina fonamental per gestionar l'alimentació i ensenyar a menjar millor L'objectiu és que els escolars entenguin la dieta sana, equilibrada i sostenible com essencial i, alhora, siguin el canal per transmetre aquests coneixements a les seves famílies.

Una escola amb 680 alumnes

El Col·legi Oms i de Prat és un centre educatiu de Manresa de la Fundació Catalunya-La Pedrera que aposta per una formació integral de la persona. Aquest curs 2016-2017 compta amb un total de 680 alumnes de P-3 a 4t d'ESO i prop d'una trentena de professors.