Entra en funcionament la planta que tracta la sal d'alta puresa de les mines de Súria

El projecte ha suposat una inversió de 7,4 milions d'euros i les instal·lacions tindran capacitat per produir 300.000 tones de sal cada any

Interior de la planta de Sal Vesta Iberia a Sant Fruitós de Bages
Interior de la planta de Sal Vesta Iberia a Sant Fruitós de Bages | Mar Martí
Mar Martí
06 de juny del 2017
Actualitzat el 07 de juny a les 14:45h
El grup ICL Iberia i l'empresa holandesa AkzoNobel han oficialitzat aquest dimarts la posada en marxa de la producció a la nova planta que han creat conjuntament a Sant Fruitós de Bages. Amb el nom de Sal Vesta Iberia S.L., es tracta d'una instal·lació que donarà feina a una vintena de persones i es dedicarà a l'embalatge i a la producció i comercialització de sal d'alta puresa destinada a l'alimentació humana i animal i també al tractament d'aigües. El projecte ha suposat una inversió de 7,5 milions d'euros i la planta tindrà una capacitat productiva de 300.000 tones de sal anuals. Segons ha detallat el conseller delegat d'ICL Iberia Súria&Sallent, Carles Aleman, la sal que es tractarà a Sant Fruitós de Bages tindrà un puresa "de com a mínim el 99,95%" i "s'exportarà a la resta del món gràcies a la col·laboració amb AkzoNobel".

Sal Vesta Iberia S.L, l'aliança d'empreses entre AkzoNobel i ICL Iberia, ja ha finalitzat les obres de construcció de la nova planta de sal d'especialitats, ubicada al Polígon Santa Anna de Sant Fruitós de Bages. Segons han detallat els seus responsables aquest dimarts durant una visita a les noves instal·lacions, la planta es dedicarà a la producció de sal d'alta puresa destinada al tractament d'aigües i a l'alimentació humana i animal. La posada en marxa de la nova planta ha suposat una inversió de 7,5 milions d'euros i ha creat inicialment una vintena de llocs de treball. 

El conseller delegat d'ICl Iberia a Súria i Sallent, Carles Aleman, ha explicat que es tracta d'un projecte sobre el qual fa molts anys que s'hi està treballant i suposa una "peça més en el camí cap a la mineria sostenible". Segons Aleman, la nova planta de Sant Fruitós de Bages permet "donar més valor al subsòl del Bages i ampliar la gamma de productes". El responsable de l'empresa minera ha detallat que a la nova planta es tractarà una part de la sal vacuum –d'alta puresa- provinent de les mines de Súria. En concret, la planta iniciarà la seva producció amb un volum de 150.000 tones anuals, tot i que en un futur podrà produir fins a 300.000 tones. 

De la seva banda, el director general de la unitat de negoci de la sal d'AkzoNobel, Nils van der Plas, ha explicat que Sal Vesta és un projecte important per a l'empresa holandesa, ja que "ens permet implantar-nos a Espanya i cobrir tot el mercat del sud d'Europa i el nord d'Àfrica". En concret, el responsable d'AkzoNobel ha dit que l'objectiu és que els productes que surtin de Sant Fruitós puguin arribar a països com Portugal, Itàlia o el sud de França. La nova planta bagenca –de la qual AkzoNobel en té un 51% de la propietat- se sumarà a les tres fàbriques que actualment té l'empresa a Suècia, Dinamarca i Holanda. 

Nils van der Plas ha detallat que des de Sant Fruitós de Bages es comercialitzaran productes "fets amb una sal de molt alta qualitat" i, segons ha dit, "això és el que actualment està demanant la indústria alimentària, ja que els productors són molt crítics amb la qualitat de la sal". 

La nova planta que s'ha posat en marxa de manera oficial aquest dimarts forma part de l'ambició Pla Phoenix d'ICL, valorat en 500.000 milions d'euros. En aquests moments l'empresa ja ha posat en marxa la primera planat de cristal·lització amb una capacitat anual de 750.000 tones de producció de sal vacuum i 25.000 tones de potassa blanca d'alta qualitat. Segons informa el grup ICL Iberia, les dues plantes, juntament amb les noves instal·lacions de Sal Vesta, "posen de relleu la voluntat d'avançar amb pas ferm cap a l'economia circular i la mineria sostenible aprofitant tots els productes que s'extreuen del subsòl". Està previst que el projecte iniciat a Súria permeti estalviar-se el trasllat de 800.000 tones de sal al dipòsit salí del Cogulló.

L'activitat al Cogulló, en suspens

L'empresa ICL Iberia –matriu d'Iberpotash- encara no ha anunciat com afrontarà el tancament de la mina de Sallent el proper 30 de juny, tal com estableix una sentència judicial. Tant l'empresa com els treballadors reclamen una moratòria en els abocaments al Cogulló durant el temps que triguin a finalitzar-se els treballs de construcció de la rampa de Cabanasses, que acumulen retards per aspectes tècnics.