Alumnes de La Serreta posen el seu gra de sorra per evitar l'extinció de primats al Congo

El projecte, impulsat per la professora d'anglès del centre, ha fet prendre consciència als infants de 5è de primària de com la mineria il·legal destrueix hàbitats d'espècies com els ximpanzés i goril·les

Els alumnes de 5è de La Serreta han aconseguit recollir un total de 80 telèfons mòbils en el marc de la campanya 'Mobilitza't per la selva'
Els alumnes de 5è de La Serreta han aconseguit recollir un total de 80 telèfons mòbils en el marc de la campanya 'Mobilitza't per la selva' | La Serreta
Redacció
06 de juny del 2017
Actualitzat a les 11:26h
Una vintena de nens i nenes de 5è de primària de l'escola La Serreta de Santpedor, juntament amb la seva professora d'anglès, han recollit, durant aquest trimestre, més de 80 telèfons mòbils en el marc de la campanya Mobilitza't per la selva! que impulsa l'Institut Jane Goodall.

Els infants, durant aquests tres mesos, han repartit cartells entre els comerços del poble, han fet presentacions a entitats i representants municipals i han aconseguit omplir una caixa de mòbils que ara lliuraran a aquest centre que treballa en la protecció dels ximpanzés i goril·les a la República del Congo.

Aquest gest tindrà una recompensa pels infants, que podran apadrinar un primat durant un any.
 
L'inici de tot plegat

La idea de formar part de la campanya Mobilitza't per la selva! es va gestar a l'inici del darrer trimestre d'aquest curs 2016-2017. La professora d'anglès del centre, Mònica Carrasco, va proposar als infants de 5è treballar en anglès un problema concret. La figura de la doctora Jane Goodall, Missatge de la Pau de les Nacions Unides, Premi Príncep d'Astúries d'Investigació i Premi Internacional Catalunya 2015, va ser el que els va cridar més l'atenció. Concretament, feina que fa l'associació sense ànim de lucre que porta el seu nom.

A partir d'aquí, i coneixent que l'entitat porta a terme la campanya Mobilitza't per la selva els infants van començar a treballar. Van descobrir que el projecte busca sensibilitzar d'una problemàtica molt greu: la mineria il·legal que utilitza a la República del Congo mà d'obra infantil i que a més destrueix hàbitats d'espècies com els ximpanzés i  goril·les, en greu perill d'extinció per la desforestació i la caça furtiva.

Els alumnes, explica la mestra, "van quedar molt parats que un mineral com el coltan -que s'utilitza en els mòbils- sigui un bé tan preuat". Va ser gràcies a aquesta reflexió que els infants van posar en marxa una campanya de recollida de mòbils que té tres grans objectius: reutilitzar terminals i reduir la insostenible demanda dels seus components; reciclar elements útils i disposar adequadament dels materials tòxics evitant la contaminació, i recaptar fons per als programes d'educació, de conservació i desenvolupament sostenible en la conca del Congo i del Senegal.

Tanta ha estat la repercussió que ha tingut la feina feta pels petits santpedorencs, que diverses entitats i col·lectius del municipi hi han volgut posar el seu gra de sorra. El centre excursionista 2x2, per exemple, ha lliurat més d'una vintena de mòbils que es van fer servir en una activitat lúdica el cap de setmana passat i que consistia en un llançament de mòbils com a acte previ de la Festa Major. També des de la biblioteca s'han lliurat mòbils per a la campanya. Però, sobretot, ha estat el mateix centre educatiu juntament amb les famílies dels infants en qüestió els que s'han abocat a una iniciativa que els alumnes s'han fet seva.

D'altra banda, la setmana passada els protagonistes de la història van explicar els resultats del projecte al regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Santpedor, Josep Illa. Els infants van fer una presentació de la campanya, del perquè el coltan és tan valuós i de com afecta la mineria il·legal als nens i nenes i als hàbitats naturals d'espècies que ja de per sí, per la caça furtiva, però ara també per la desforestació, estan en perill.
 
 
Arxivat a