Comença el gruix de les obres a la nova plaça de la Bonavista

Després de treballs previs i afectacions parcials de la mobilitat, aquesta nit de dilluns quedarà tancat el trànsit a la zona on es farà la nova plaça de la Bonavista, un punt neuràlgic entre les carreteres de Vic, Santpedor i Pont de Vilomara i el passeig de Pere III

Redacció
05 de juny del 2017
Actualitzat el 06 de juny a les 12:04h
La Bonavista, dilluns a les 11 de la nit i dimarts a les 9 del matí
La Bonavista, dilluns a les 11 de la nit i dimarts a les 9 del matí | Isaac Esteban
Les obres més importants a la via pública de la ciutat de Manresa els darrers anys són a punt de començar. Aquest dilluns a la nit es donarà el tret de sortida a les obres de la plaça Bonavista, un dels punts neuràlgics de Manresa i al qual conflueixen alguns dels principals vials de la ciutat. Un cop fets els treballs previs que van comportar els primers canvis de trànsit i modificacions en les ubicacions de parades de bus urbà i punts de recollida d'escombraries, demà comença el gran guiz dels treballs. Seran 8 mesos d'obres, aproximadament, que es dividiran en tres fases.

A partir d'aquest dilluns ja hi ha algunes restriccions de trànsit al sector. Un dels principals és que queda prohibit el gir a l'esquerra al capdavall de la carretera del Pont de Vilomara, a Mossèn Jacint Verdaguer, direcció Bisbe Comas. També es prohibirà el gir a l'esquerra de Mn. Jacint Verdaguer a carretera de Vic, en direcció plaça Bonavista. Demà a primera hora ja quedarà tallat tot el perímetre on es construirà la nova rotonda.
 

Pla de mobilitat per a vehicles. Foto: AjM


El detall de les afectacions a la mobilitat, al llarg dels propers 4 mesos, és el següent:

A partir d'aquest dilluns 5 de juny

- S'ocuparà un dels dos carrils de Ctra. Pont de Vilomara en direcció a carrer Mn. Jacint Verdaguer, i es prohibirà el gir a l'esquerra de Ctra. Pont de Vilomara a carrer Mn. Jacint Verdaguer en direcció a carrer Bisbe Comas.

- El carrer Mn Jacint Verdaguer, tram entre carrer Bisbe Comas i Ctra. Vic, serà de sentit únic en direcció a ctra. Vic - sortida ciutat. Es prohibirà el gir a l'esquerra de carrer Mn. Jacint Verdaguer a Ctra. Vic en direcció plaça Bonavista.

- Es senyalitzaran zones de càrrega i descàrrega al carrer Mn. Jacint Verdaguer entre els carrers Bisbe Comas i Ctra. Pont de Vilomara, i a la Ctra. Pont de Vilomara entre el passatge de la Mercè i c. Mn Cinto Verdaguer (ampliació de l'actual reserva).

- El prohibirà l'estacionament del carrer Mn. Jacint Verdaguer entre la Ctra. Pont de Vilomara i la Ctra. Vic i es senyalitzaran dos carrils de circulació en direcció a sortida ciutat.

- A partir de la propera nit, de dlluns 5 a dimarts 6 de juny. 

- Els vehicles de Ctra. de Vic i Passeig Pere III que circulin en direcció sortida ciutat es desviaran a plaça Bonavista en direcció als carrers Bisbe Comas i Mn. Jacint Verdaguer per continuar en direcció sortida ciutat (plaça Prat de la Riba).

- S'ocuparà un del dos carrils de circulació de Ctra. Vic en direcció a centre ciutat, i els vehicles de Ctra. Vic i Ctra. Santpedor que circulin en direcció centre ciutat podran realitzar els moviments que es realitzen actualment circulant pels carrils de circulació habilitats a pl. Bonavista (es manté accés a Ctra. Santpedor, Passeig Pere III, ctra. Vic en direcció Centre Històric i carrer Bisbe Comas).

- Es mantindrà l'accés de vehicles de Passeig Pere III a Ctra. Vic en direcció Centre Històric.

- Es mantindran els itineraris de vianants actuals (voreres i passos de vianants) a ctra. Vic, Ctra. Santpedor, Passeig Pere III, Mn. Jacint Verdaguer i Ctra. Pont de Vilomara. S'habilitaran itineraris de vianants protegits i senyalitzats a:

   - Plaça Bonavista des de carrer Bisbe Comas per accedir a les activitats comercials afectades
   - S'habilitarà un itinerari per dins obra que connectarà els passos de vianants de Ctra. Vic i carrer Mn. Jacint Verdaguer.

- S'ampliarà l'actual zona de càrrega i descàrrega de Ctra. de Vic núm. 94 i s'habilitarà una nova zona de càrrega i descàrrega al Passeig Pere III núm. 95 (espai ocupat actualment per la parada bus Ben Plantada)

Quan l'obra estigui avançada, al voltant del mes d'agost, ja s'aniran implementant, a mesura que sigui possible, els canvis definitius de trànsit a la zona. Per fer-ho, caldrà fer alguns treballs en carrers adjacents a l'obra principal, que s'aniran comunicant. En aquest document es pot veure el projecte de la nova plaça i com quedarà la mobilitat, un cop s'hagin dut a terme les obres.

Intentar evitar la Bonavista

L'Ajuntament de Manresa vol fer incidència especial en el fet de recomanar la població que, en la mesura del possible, busqui itineraris alternatius per tal d'evitar les obres a la Bonavista, especialment utilitzar les rondes exteriors de la ciutat sempre que sigui possible.

Esforç especial en comunicació i presència de Policia Local

L'Ajuntament de Manresa està implementant un operatiu especial de comunicació, per tal d'informar la població de les obres i també resoldre de manera ràpida i eficaç dubtes, problemes o incidències.  Per a qualsevol qüestió, es pot trucar al telèfon d'informació ciutadana 010, i hi haurà dues persones que faran d'informadors  i atendran suggeriments, comentaris i donaran tota la informació sobre l'operatiu. Igualment, s'ha habilitat un lloc especial al web municipal, s'ha creat un perfil de Twitter , i es facilitarà informació a través de l'app ViuManresa, a través de la qual també es pot demanar informació (a la secció Ajuntament respon). Als veïns de la zona de les obres se'ls han penjat avisos als portals, amb un telèfon en servei les 24 hores per informar de qualsevol incidència. Es farà una bustiada a tota la ciutat.

Igualment, la Policia Local tindrà una presència constant al sector, per regular el trànsit tant com sigui possible. D'altra banda, a les entrades a la ciutat i a diversos punts s'han col·locat plafons informatius.

Un projecte que ja ha començat a fer-se realitat

El projecte de la nova plaça va començar a fer-se realitat el 5 d'abril passat, amb el simbòlic cop de mall de l'alcalde Junyent i el regidor Aloy que va iniciar les obres d'enderroc de la finca del número 102 de la carretera de Vic, uns treballs necessaris que suposen el tret de sortida d'unes obres que transformaran aquest entorn amb la construcció d'una nova rotonda i un nou espai verd al bell mig de la ciutat.

El projecte de la plaça de la Bonavista té un àmbit d'actuació de 10.598 m² i no només inclou la nova plaça que ha d'ordenar la circulació d'aquest important nus viari i la urbanització del primer tram de la carretera de Santpedor, sinó que inclou també la transformació de tot l'espai públic comprès entre el carrer Mossèn Jacint Verdaguer, la carretera de Vic i el carrer del Bisbe Comas.

En aquest gran triangle s'eliminarà el sistema viari actual, i quedarà ordenat com una nova plaça amb 160 arbres (actualment n'hi ha 42, que es mantindran), un autèntic nou pulmó verd a la ciutat.