Les Gitanes de Sant Vicenç fan 110 anys amb una plaça plena a vessar

Sant Vicenç de Castellet ha fet de nou una ballada popular multitudinària

Sant Vicenç de Castellet ha viscut un nou cap de setmana de Gitanes
Sant Vicenç de Castellet ha viscut un nou cap de setmana de Gitanes | Núria Alsina
04 de juny del 2017
Actualitzat a les 21:30h
Aquest cap de setmana a Sant Vicenç de Castellet ha celebrat una de les tradicions més arrelades del poble, es tracta de la ballada popular del Ball de Gitanes, una tradició que va arribar del Vallès just ara fa 110 anys. Aquesta edició ha estat doncs un aniversari rodó, per donar relleu a la celebració s'ha convidat a dues parelles de cada colla a ballar, conjuntament amb els exdansaires de l'Esbart Santvicentí, el ball de Caldes, la primera de les danses del Ball de Gitanes que és, al mateix temps, un homenatge als iniciadors de la festa, uns picapedrers de Caldes de Montbui que van trasplantar aquesta festa del seu poble a Sant Vicenç de Castellet. Tot i tenir les seves intermitències al llarg del segle XX, ara, més de cent anys després, la festa està més viva que mai tal com ho demostren els 280 balladors que s'han aplegat avui a la plaça, a més a més, cal sumar-hi els nens i nenes que van participar, el dissabte a la tarda, a la ballada infantil, un planter que assegura encara més el futur de la festa.

Tot i l'amenaça de pluja, el temps ha acabat respectant la festa i aquesta s'ha celebrat amb total normalitat. Com a preludi de la ballada del Ball de Gitanes s'ha fet una cercavila des de l'església de Sant Vicenç fins a la plaça de l'Ajuntament, espai emblemàtic de la ballada. Un cop arribats a la plaça els Barons de Castellet, gegants de Sant Vicenç, han fet el seu ball i tot seguit s'ha fet el galop d'entrada en que totes les colles que hi participen han anat omplint la plaça i girant al voltant de la illeta amb arbres que hi ha al centre. Tot seguit ha arribat un dels moments més esperats, el sorteig per triar la núvia de Gitanes, l'afortunada ha estat Alba Castellà, que forma part de la Colla Catalana. Després de la tria i de fer el Galop de Coronació de la Núvia s'han passat a fer les diferents danses que acompanyen el ball de Gitanes: el Xotis, les Catxuxes, les Contradanses, la Jota i el Vals-Jota, tots ells acompanyats amb la música en directe de la Cobla Ciutat de Terrassa.

Per completar la ballada s'ha fet el Galop Final en que, apart dels participants, també hi han pres part moltes persones del públic. Per completar la festa els dansaires han fet el Ball dels Barons de Castellet i la sardana Cent Galops per Sant Vicenç.

La tradició ha fet els seus 110 anys de vida en plena forma, recordant el dia 10 de febrer de 1907 quan aquells picapedrers de Caldes van fer la primera ballada a Sant Vicenç de Castellet, apart del record d'avui, el 10 de febrer de 2017 alguns dels participants de la festa van fer una ballada espontània a la mateixa plaça de l'Ajuntament per celebrar l'aniversari.