Manresa provarà una aplicació pionera al món per als malalts d'Alzheimer i els seus cuidadors

L'objectiu és que el metge acabi prescrivint el dispositiu com a part del tractament del pacient

El director de Recerca i Innovació d'UManresa, Xavier Gironès, i la gerent de la Fundació Sociosanitària de Manresa, Alba Oms
El director de Recerca i Innovació d'UManresa, Xavier Gironès, i la gerent de la Fundació Sociosanitària de Manresa, Alba Oms | Estefania Escolà
Estefania Escolà
02 de juny del 2017
Actualitzat a les 15:07h
Tres de cada deu cuidadors de persones amb demència s'acaben suïcidant un cop mor el malalt. Aquesta dada demostra la situació d'estrès i de pressió que rep el cuidador que, a Catalunya, sol ser dona i major de 55 anys. Precisament per trencar aquesta tendència i demostrar al cuidador que no està sol, la FUB lidera l'assaig clínic d'una aplicació pionera al món que, segons ha explicat a l'ACN el director de Recerca i Innovació d'UManresa, Xavier Gironès, ofereix als malalts i cuidadors la possibilitat d'estar connectat amb el seu equip mèdic i familiars. El dispositiu està sota control de quatre equips científics, de tal manera que, més enllà d'una visita mèdica cada sis mesos, l'usuari tindrà accés a un ventall d'informació personalitzada per tal que, a cada moment, tingui una solució al seu problema. L'objectiu, segons ha explicat Gironès, és que el metge acabi prescrivint l'aplicació com a part del tractament del malalt.

Actualment, a la comarca del Bages, per cada 100 persones menors de 15 anys n'hi ha 112 que en tenen més de 65. Aquestes dades són extrapolables a altres parts del món. De fet, es calcula que, d'aquí 25 anys, un terç de la població de l'estat espanyol tindrà més de 65 anys.

Segons alerten els experts, la demència serà un greu problema, ja que, ara per ara, no hi ha cap fàrmac capaç de curar-la. De fet, aquesta malaltia està considerada una epidèmia mundial per part de l'Organització Mundial de la Salut. Està previst que el nombre de pacients amb demència s'hagi triplicat l'any 2050 i afecti a més de 115 milions de persones al món. Segons aquestes mateixes previsions, una de cada tres persones de més de 65 anys moriran amb demència.

La demència però, no afecta només els malalts, sinó també el seu entorn i, en especial, els seus cuidadors. Segons les dades de la Universitat de Manresa, el seu perfil majoritari és el d'una dona major de 55 anys, sense formació en salut i habitualment familiar directa de l'afectat, que en té cura a casa i que pateix les conseqüències de la malaltia, ja que sovint acostuma a patir depressió, aïllament o ansietat. 

Quan a algú se li diagnostica demència, ell i els seus cuidadors acostumen a fer ús de les xarxes socials per tal de demanar ajuda i adquirir coneixements però, segons informen els experts, això no sempre és positiu perquè, al seu darrera, no hi acostuma a haver professionals del sector. Per això, la UPC, conjuntament amb diversos centres d'investigació i Pimes catalanes, franceses, angleses, gregues i italianes, han creat una plataforma virtual per donar suport a cuidadors de malalts d'Alzheimer i a les persones que els cuiden. El projecte forma part dels ajuts del programa europeu 'Horitzó 2020' i té una dotació econòmica de 4 MEUR. 

CaregiverPRO-MMD és un projecte d'abast mundial que té com a finalitat fer un millor seguiment i assistència dels pacients afectats d'Alzheimer, formar-los, tant a ells com als seus cuidadors informals i familiars, a través d'una plataforma TIC basada en una estructura de xarxes socials específiques, de manera que tot plegat contribueixi a millorar la qualitat de vida tant del cuidador com de la persona afectada. 

Es tracta, per tant, d'una aplicació dirigida a la persona malalta i al seu cuidador i, segons ha explicat Gironès, el què pretén és agafar el seu entorn i "abraçar-lo bé" per tal que aquesta persona –sobretot el cuidador- "no se senti sola, estigui empoderada i connectada, i sempre trobi la millor resposta a les seves preguntes". 

Prova pilot a Manresa

La Fundació Universitària de Manresa es fa càrrec de la prova pilot de la plataforma, que s'ha iniciat a la capital del Bages. Així, l'assaig clínic farà un seguiment de 404 persones, la meitat de les quals disposaran de la tauleta amb l'aplicació i l'altra meitat no. Durant un període de 18 mesos, es farà un seguiment de com els cuidadors utilitzen aquesta eina tecnològica i posteriorment se'n farà una avaluació. D'aquesta manera, es podrà fer una comparativa i conèixer els efectes positius del nou sistema. Gironès ha destacat que, a diferència d'altres aplicacions que es llencen al mercat, aquesta tindrà la particularitat que haurà estat tastada científicament.