Han d’apuntalar la rasa de la Muralla

Les obres de la Muralla de Sant Francesc provoquen moviments de terra i esquerdes a la proximitat

Redacció
31 de juliol del 2009
576_1249022992DSC00029
576_1249022992DSC00029
La rasa apuntalada a la Muralla de Sant Francesc

Els operaris de les obres del col•lector de la Muralla, a l’alçada de Sant Francesc han hagut d’apuntalar la rasa pel perill que la pressió de la mateixa terra provoqués un esfondrament arrossegant voreres i espais propers. Tot i que des de l’ajuntament s’ha assenyalat que aquestes són actuacions normals per aquests tipus d’obres, els veïns de la zona veuen amb preocupació les amples esquerdes que s’han obert a les voreres i que aquesta hagi baixat de nivell.

La construcció del col•lector de les Muralles ha superat la meitat del seu recorregut
Aquesta setmana es completa la instal•lació del segon tram del nou col•lector que permetrà desdoblar el torrent dels Predicadors. Aquesta actuació forma part del projecte de renovació de les Muralles de Sant Domènec i Sant Francesc, que es finança a través del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL).

En concret, s’ha realitzat el muntatge dels calaixos de formigó prefabricats que configuren el col•lector previst a la Muralla de Sant Francesc. El  primer tram del col•lector que es va realitzar era entre els carrers Barreres i el carrer de Sant Francesc. En aquests moments s’està col•locant el tram entre el carrer Sant Francesc i el carrer Apotecari. L’execució del col•lector ha comportat realitzar una excavació important del terreny. Mentre que en el tram previ l’excavació es va fer en terreny consolidat de roca, en aquest tram s’han hagut d’executar prèviament pilotatges de formigó armat cada mig metre definint una pinta de sustentació del terreny per fer possible la seva excavació. Aquesta setmana, un cop feta tota l’excavació entre el carrer Sant Francesc i el carrer Apotecari, s’ha procedit a la col•locació dels calaixos prefabricats de formigó del futur col•lector.

El nou col•lector té 2,5 metres d’amplada per 2 metres d’alçada. Als dos costats del nou col•lector s’hi han executat dues clavegueres que recullen les aigües del carrer i dels edificis. Aquestes clavegueres abocaran les aigües al col•lector als punts de cruïlla dels carrers adjacents a la Muralla.

Un cop feta aquesta instal•lació, es taparà el conducte i es traslladarà el focus de la intervenció al tram de davant del carrer Barreres i de l’accés al pàrquing dels Quatre Cantons. Això comportarà que, del 10 al 31 d’agost, no es podrà accedir a l’aparcament i el vial d’entrada al Nucli Antic deixarà de ser el carrer Barreres per passar a fer-se pels carrers Era d’en Coma i el carrer de Sant Francesc (en sentit contrari de l’habitual).

Recordem que amb aquesta obra s’ampliarà la capacitat del torrent dels Predicadors. El tram baix del col•lector del torrent dels Predicadors té un traçat excessivament pla i amb força ziga-zagues que fa que, en moments de pluja molt intensa, no tingui la capacitat de desguàs suficient. És al voltant del carrer del Cós on la problemàtica es fa més evident. Per evitar aquesta situació es va decidir desdoblar el torrent dels Predicadors a partir del carrer del Cós.

El torrent de Predicadors actual passa per l’interior de diferents illes edificades entre la carretera de Cardona i el riu. El desdoblament que s’ha començat a executar passarà pel mig de la calçada de les Muralles fins a l’alçada del carrer Apotecari. Aquesta actuació es completarà amb un segon projecte, que portarà a terme l’empresa municipal Aigües de Manresa, que perllongarà el nou col•lector de desdoblament del torrent de Predicadors pel carrer Apotecari fins al riu Cardener.

El projecte que s’està executant i que inclou el desdoblament del torrent dels Predicadors té un segon gran objectiu: la renovació de la urbanització de les Muralles de Sant Domènec i Sant Francesc. L’aspecte més destacat d’aquesta renovació consisteix en completar la renovació dels espais públics del nucli Antic seguint el Pla Integral de Revitalització (PIRNA) fent visible la renovació que s’està duent a terme al centre històric al seu perímetre urbà: a les Muralles.

Al tram de la Muralla de Sant Domènec (des de la carretera de Cardona fins a la plaça Valldaura) es renovarà la calçada i la vorera del costat del Barri Antic. Al tram de la plaça Valldaura fins a l’Hotel Pere III es renovarà la calçada i les dues voreres.
 
La millora de l’espai públic consisteix en la renovació de les voreres, l’ampliació de les voreres del costat del Barri Antic i la plantació de fileres d’arbres (43 lledoners).
 
Aquesta intervenció permetrà estendre els paviments i els components identificatius del barri antic en el perímetre del barri seguint la traça de les Muralles. La composició de paviments granítics de la plaça Valldaura i l’entorn dels Quatre Cantons, s’estendrà per la vorera del costat del Barri Antic.
 

Es van col·locant els calaixos a la mateixa Muralla abans d'arribar al colze de la Joviat