El TSJC dóna la raó a la Funerària del Bages en el contenciós per la concessió del tanatori de Navarcles

L’any 1999 la Funerària del Bages va denunciar les irregularitats que es van cometre en el concurs públic que va permetre a la funerària Fontanova obtenir la llicència d’explotació del tanatori municipal de Navarcles

Jordi Bonvehí Castañé
30 de juliol del 2009
Desprès de deu anys, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó al propietari de la Funerària del Bages, que havia denunciat el procés concursal per obtenir la llicència del tanatori municipal de Navarcles, on segons la sentencia judicial es va ocultar informació de forma premeditada per beneficiar a la Funerària Fontanova. El TSJC anul·la l’acord entre l’ajuntament navarclí i l’empresa funerària Fontanova que fins el moment tenia el servei de tanatori al poble. A més la justícia obliga al consistori a liquidar el contracte de deu anys que encara faltaven per complir, entre la funerària i l’estament públic.

En un primer moment, el TSJC va dictaminar que la Funerària del Bages no era competent per a presentar la demanda, el cas finalment va ser portat al Tribunal Constitucional pel demandant, que finalment va donar la raó a la Funerària del Bages i va obligar al TSJC a intercedir en el cas i ho ha fet trencant el contracte entre l’ajuntament de Navarcles i la funerària Fontanova, perquè no havien respectat les lleis de lliure competència del mercat i també la manca d’informació durant l’elecció concursal dels serveis municipals del tanatori del carrer Ubach. La sentència també obliga a l'ajuntament navarclí i a la Funerària Fontanova a fer-se càrrec de les costes processals.

Després d'aquesta resolució, el propietari de la Funerària del Bages, Ladislao Velasco, estudiarà quines noves accions pren a partir d'ara ja que com recorda "són deu anys que Navarcles ha funcionat com un monopoli en els temes funeraris" sense que ningú més hi hagi pogut treballar. Segons Velasco, la sentència demostra les irregularitats que hi va haver a l'hora de tramitar la concessió del tanatori i per això no descarta demanar responsabilitats penals a l'alcalde de Navarcles.

Serveis funeraris, serveis universals
Segons el propietari de la Funerària del Bages, Ladislao Velasco, l’ús del tanatori públic de Navarcles ha d’esser un servei universal i de primera necessitat a la ciutadania, s’ha de mantenir al marge en tot moment de les empreses funeràries que contracten els clients, i oferir el servei tal com indica la llei funerària. L’any 1996 els serveis funeraris de l’estat espanyol es van liberalitzar, per acabar amb els monopolis de mercat, segons les directives econòmiques de la comunitat europea.

Els tanatoris com a servei públic universal, no poden ser utilitzats de forma discriminatòria per l’empresa que en té la concessió municipal, afavorint o perjudicant les funeràries per qüestions econòmiques de competència entre elles.