Una festa al Parc del Castell reivindicarà que l'espai està oblidat per la ciutadania

Les associacions de veïns del Passeig i Rodalies, del Vic-Remei i de Cal Gravat organitzen la quarta edició d'aquesta acció que tindrà lloc diumenge al matí

Les AVV del Passeig i Rodalies, Vic-Remei i Cal Gravat han estat les encarregades d'organitzar la quarta edició de la Festa del Parc del Castell
Les AVV del Passeig i Rodalies, Vic-Remei i Cal Gravat han estat les encarregades d'organitzar la quarta edició de la Festa del Parc del Castell | AFT
25 de maig del 2017
Actualitzat a les 11:08h
"Fa molt temps que tenim el Parc del Castell en punt mort", manifestava la vicepresidenta de l'AVV del Passeig i Rodalies, Maria Carme Prunés, per explicar el motiu pel qual fa quatre anys que el moviment veïnal ha unit esforços per crear una festa reivindicativa per a donar a conèixer aquest espai de la ciutat entre els manresans i manresanes i per demanar recursos per a millorar-lo. Es tracta de l'anomenada Festa del Parc del Castell, que tindrà lloc aquest diumenge, 28 de maig, i comptarà amb nombroses activitats lúdiques per a tots els públics.

"Aquesta iniciativa la vam impulsar perquè la gent s'adonés que Manresa té un pulmó verd al mig de la ciutat que està completament oblidat", explicava Maria Assumpta Domingo, de l'AVV del Passeig i Rodalies, que afegia que "aquesta problemàtica també es deu al fet que l'espai no gaudeix d'enllumenat i tampoc ofereix serveis". Però sembla que les coses, mica en mica, es van posant al seu lloc. I és que si les tres primeres edicions d'aquesta festa van ser totalment reivindicatives, la d'enguany també tindrà coses per celebrar. Primer de tot, posava de manifest Prunés, perquè "l'ajuntament ha executat les obres de millora del drenatge del sector nord del parc amb l'objectiu de resoldre la recollida i conducció de les aigües pluvials". 

El segon motiu de satisfacció és que en el Pressupost Participatiu d'enguany, la proposta d'instal·lar enllumenat públic al llarg dels camins que travessen el parc, ha estat una de les més votades per la ciutadania. "Sembla que la situació, finalment, s'està començant a desencallar", somreia Vicenç Cano, president de l'AVV del Vic-Remei.

Amb el ferm convenciment que encara queden moltes coses per a reivindicar, el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM), Enric Martí, apuntava que "és important que es facin obres al Parc del Castell, però el més primordial és que els ciutadans ens fem nostre aquest espai, que l'ocupem". I és que, segons afirmava Martí, "es tracta d'un pulmó verd al mig de la ciutat que moltes poblacions de Catalunya voldrien i que nosaltres que el tenim, no el sabem aprofitar". 

La primera pedra la tiren les entitats veïnals

La festa d'aquest diumenge serà reivindicativa però també servirà per a demostrar que el Parc del Castell és una ubicació idònia per a celebrar-hi actes i activitats. Començarà a dos quarts de deu del matí amb una xocolatada popular i seguirà, a partir de les deu, amb una actuació de ball per part dels alumnes de l'escola de dansa Roser i una altra a càrrec de l'acadèmia de hip-hop Studio Dance.

A dos quarts de dotze del migdia tindrà lloc, a la caseta del parc, una sessió d'astronomia de la mà de l'Associació d'Astrònoms de Manresa. Després d'això i fins les dues del migdia, la música prendrà protagonisme amb dos concerts a càrrec del Grup de Saxos i del Combo Fusió del Conservatori.

Paral·lelament a tots aquests actes, els del CAE oferiran jocs per a la mainada.

Les escoles se sumen al projecte

Un total de vint-i-cinc entitats de la ciutat han donat suport a la festa de diumenge. A banda d'aquestes, diverses escoles i instituts de la capital del Bages han començat a dur a terme un treball d'investigació per a conèixer els aspectes de la geografia, història, natura i fauna del parc. Els centres que hi han pres part han estat l'escola Puigberenguer, el Pilar, la Renaixença, l'Espill, el Lluís de Peguera i el Guillem Catà. 

Tots els treballs que els alumnes d'aquestes escoles han dut a terme, s'exposaran, a partir del 8 de juny i fins el 31 del mateix mes, a la biblioteca de l'Ateneu Les Bases. En l'exposició també hi haurà totes les imatges que es presentin al concurs de fotografia que les entitats veïnals estan organitzant. Els participants podran presentar les seves instantànies del Parc del Castell fins el 31 de maig. Les fotografies s'hauran de dur impreses en un suport de 30x40 centímetres i es podran entregar als locals de les associacions de veïns de Passeig i Rodalies, Vic Remei i Cal Gravat. Un jurat format per experts serà l'encarregat d'atorgar els premis. El primer constarà d'un Smart Watch i el segon d'una ampliació de la imatge que s'hagi presentat al concurs.