Els comitès de les mines de Sallent i Súria denuncien a Treball la rebaixa de la prima de rendiment

ACN/Montse Ayala
30 de juliol del 2009
Els comitès d'empresa de les mines de potassa de Sallent i Súria han denunciat Iberpotash davant del Departament de Treball per incomplir les taules de primes salarials pactades i aplicar una rebaixa de la prima de rendiment de forma unilateral. El president del comitè de Súria, Francisco Hernández, ha explicat que fins ara els treballadors s'han avingut a fer aturades de producció i a canviar el calendari laboral i el de vacances per ajudar l'empresa a pal·liar els efectes de la baixa demanda de potassa. Per això, no es poden demanar més esforços a la plantilla, diu. Després de vacances, el comitè la reunirà per decidir quines accions emprenen si l'empresa no reconsidera aquesta decisió.

Francisco Hernández ha afirmat que el comitè de Súria 'no consentirà' que l'empresa actuï de forma unilateral i apliqui noves rebaixes d'aquesta prima. L'empresa va anunciar aquest dimecres al comitè que possiblement caldria tornar a revisar aquesta rebaixa, que fins ara era del 12%, i que també s'està plantejant aplicar-la amb caràcter retroactiu a la nòmina del mes de maig. Aquesta revisió podria arribar a retallar fins a un 30% la prima, segons fonts sindicals.

El president del comitè de Súria explica que els representants dels treballadors no estan disposats a acceptar que l'empresa continuï retallant encara més les prestacions econòmiques que reben els treballadors, que ja van veure reduïts els ingressos en uns 500 euros quan es va modificar el calendari laboral i van passar a treballar en torns de dilluns a divendres. Per això, adverteix Hernández, 'farem tot el que estigui al nostre abast' per evitar que l'empresa 'faci unilateralment el que vulgui'.

En aquest sentit, el primer pas ha estat denunciar aquest incompliment dels acords al Departament de Treball. Tan el comitè de Súria com el de Sallent han estat citats al Tribunal Laboral de Catalunya el dia 2 de setembre en relació amb aquesta denúncia. Després de les tres setmanes de vacances que s'inicien la setmana entrant a les mines, el comitè de Súria ha anunciat que convocarà els treballadors per decidir si s'emprenen noves accions de protesta si l'empresa no reconsidera aquesta decisió.

La sensació que tenen els representants dels treballadors és que de moment només estan fent esforços els treballadors i que això està portant-se fins a l'extrem que s'arriben a 'vulnerar els drets dels treballadors'. Això, afirmen, no es pot tolerar si es té en compte que recentment l'empresa va anunciar que havia tingut uns beneficis de 118 milions d'euros.

Francisco Hernández ha explicat que la paciència del comitè 's'ha acabat' i que no estan disposats a rebre més amenaces per part de l'empresa sobre la possibilitat de presentar un expedient de regulació d'ocupació. Per això, ha dit, 'que l'empresa faci el que hagi de fer i nosaltres actuarem en conseqüència, però ja n'hi ha prou'.

El comitè exigeix que l'empresa busqui altres solucions a la situació econòmica derivada de la davallada de demanda de potassa que no passin per retallar les prestacions dels treballadors i qualifica com una 'irresponsabilitat' que Iberpotash apliqui aquest tipus de mesures de forma unilateral, ja que això 'crea un clima de malestar a la plantilla'.

La retallada de la prima de rendiment afecta la meitat de la plantilla de les mines, uns 500 treballadors. La UGT ja va denunciar fa uns dies que aquesta retallada s'havia aplicat de forma unilateral, mentre que Iberpotash justificava la decisió per la necessitat de reduir costos davant d'un increment imprevist de la productivitat i per tant, d'un augment dels costos salarials.
Arxivat a