Denuncien els anti-vaquetes de Santpedor a l'Agència de Protecció de Dades

Acusen el responsable de la Fundació Fauna, David, Serramitjana, de recollir signatures amb dades de caràcter personal per abolir les vaquetes i no lliurar-les a l'Ajuntament, tal i com era el seu propòsit

22 de maig del 2017
Actualitzat a les 10:24h
Rosa Luján i David Serramitjana, amb un cartell en contra de la festa de les vaquetes
Rosa Luján i David Serramitjana, amb un cartell en contra de la festa de les vaquetes | Estefania Escolà
La recollida de signatures que va portar a terme la Fundació Fauna per abolir la corrida de vaquetes de la Festa Major de Santpedor ha acabat a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, segons ha pogut saber NacióManresa. Un veí de la població ha denunciat la fundació davant l'Agència Catalana de Protecció de Dades, ja que considera que van recollir signatures per traslladar a l'Ajuntament de Santpedor la demanda d'abolició de la festa, però que aquestes signatures, que contenien informació de caràcter personal, no han arribat al seu destí. L'Agència Catalana de Protecció de Dades ha traslladat l'expedient a la seva homònima espanyola perquè se'n faci càrrec.

Cal recordar que la Fundació Fauna, dirigida per David Serramitjana va iniciar una forta campanya contra la festa de les vaquetes que se celebra a Santpedor durant la Festa Major i va iniciar una recollida de signatures al poble, a més d'altres accions, com fer preguntes al ple municipal. Serramitjana va assegurar en el seu moment tenir més de 800 signatures recollides, però des de l'Ajuntament s'assegura que ningú no els ha lliurat ni una sola signatura.

Malgrat que Fundació Fauna ha portat el debat de les vaquetes al carrer i als mitjans, en el ple del passat mes d'abril, el ple de Santpedor va aprovar per unanimitat continuar amb la festa durant la Festa Major.

Les vaquetes, uns festa que data dels anys 70

La festa de les vaquetes es va introduir a Santpedor a finals dels anys 70 a través de la Penya del Carajillo, un grup d'amics amants de la festa dels Sanfermines i dels correbous. Els animals els proporciona l'empresa ramadera Adell Piquer de Castellot (Terol), que es dedica a portar bestiar a aquest tipus de celebracions. Normalment porten unes deu vaquetes i en corren cinc a cada sessió. Segons els organitzadors, cada deu minuts canvien d'animal per evitar que es cansin. 

L'espectacle se celebra el dissabte i diumenge de Festa Major a la plaça del Sindicat i aplega més de 2.500 persones cada sessió. La majoria dels assistents són gent del poble, però també ve molta gent de fora. 

"No tenim res a veure amb els toros ni amb el toreig"

Els organitzadors de l'espectacle asseguren que la festa compleix estrictament la Llei de protecció dels animals, i garanteixen que no hi ha cap tipus de maltractament cap a les vaquetes. "Des del moment que complim la Llei, ja es dóna per entès que no hi ha maltractament", han explicat. 

Segons han dit, Santpedor ja era referent abans de l'existència de la Llei, i ja feia temps que tenia corrals, veterinaris de guàrdia, ambulància i UCI mòbil, tal com exigeix la legislació actual. 

El director de la festa, Manuel Juste, va subratllar que l'espectacle de Santpedor "no té res a veure amb els toros ni amb el toreig". "La gent que ho va començar és gent d'aquí, de Santpedor, som gent de pagès, de tota la vida, gent que ho ha viscut i ho ha portat a la sang i, si tens bestiar, tens molt clar com l'has de cuidar si vols viure d'aquest bestiar", ha explicat.
Arxivat a