El 82,6% dels militants del Bages, Berguedà i Solsonès voten per Pedro Sánchez a les primàries del PSOE

Susana Díaz només s'emporta l'11,6% dels vots i Patxi López, el 4,8%, amb una participació del 60,88% | A tot l'Estat, encara amb el 75% escrutat, Pedro Sánchez és virtual vencedor | Susana Díaz només ha guanyat a Andalusia i a l'Aragó | La presidenta andalusa ja ha trucat a Sánchez per felicitar-lo

Pedro Sánchez, en un míting a Sabadell
Pedro Sánchez, en un míting a Sabadell | Juanma Peláez
Pere Fontanals/Sara González
21 de maig del 2017
Actualitzat el 22 de maig a les 9:55h
El 82,6% dels vots escrutats a les tres meses electorals obertes per les primàries del PSC a les seus socialistes de Manresa, Berga i Castellbell i el Vilar han donat el seu suport a Pedro Sánchez com a Secretari General del PSOE a les votacions celebrades durant tot aquest diumenge. Susana Díaz ha rebut el suport d'un 11,6% dels vots, Patxi López el 4,8%, i només un 1% de la militància ha votat en blanc.

La participació en aquestes meses ha estat del 60,88% del cens total amb dret a vot al Bages Berguedà i Solsonès, una participació força superior a la registrada a les darreres eleccions primàries viscudes a les seus socialistes, que va ser d'un 49% a les primàries del PSC amb Iceta i Parlón de l'any passat.

Pedro Sánchez derrota l'aparell i tornarà a liderar el PSOE

Pedro Sánchez tornarà a ser el líder del PSOE. Amb tota la vella guàrdia remant a favor de Susana Díaz i sense el suport de pràcticament cap quadre orgànic del partit, ha aconseguit imposar-se en les primàries apel·lant a la força de la militància. Tota una impugnació a l'estructura jeràrquica que tradicionalment ha controlat el partit. Sánchez ha aconseguit aplegar el 50% dels vots mentre que Díaz es queda quasi deu punts per sota i Patxi López frega el 10% del suport amb el 97% dels resultats escrutats.

Susana Díaz ja ha trucat a Sánchez per felicitar-lo. L'andalusa només ha guanyat a la seva comunitat autònoma. Ha obtingut, de fet, menys vots que els 60.000 avals que va presentar. El terratrèmol per la victòria de Sánchez ja ha començat i el portaveu del grup parlamentari al Congrés, Antonio Hernando, ha presentat la seva dimissió a la gestora del PSOE. Ell, que va ser un dels dirigents que inicialment va fer costat a Sánchez, va acabar retirant-li el suport i va acabar defensant l'abstenció a la investidura de Mariano Rajoy. Ara serà Sánchez qui designi el nou portaveu, que fonts socialistes asseguren que serà una dona.

Tot i que en un inici l'alta participació a Andalusia ha estat interpretada com un cert símptoma d'avantatge de Díaz, finalment el vot secret ha acabat beneficiant Sánchez, pel qual sí ha estat clau el suport incondicional de la militància del PSC. 

La militància s'ha abocat amb aquestes primàries, probablement les més polaritzades que hagi viscut mai el PSOE. La prova és que hi ha hagut una participació del 80%, mentre que a les primàries del 2014, les primeres que van catapultar Sánchez com a secretari general, va ser del 67%.

Susana Díaz ha comparegut públicament amb to seriós acompanyada per bona part del seu equip i s'ha posat "a disposició" del nou secretari general per aconseguir que el PSOE "torni a ser l'alternativa de govern" a l'estat espanyol. Díaz ha reclamat que el partit ha de ser "autònom, sòlid i coherent".

Patxi López ha estat el primer dels aspirants en comparèixer públicament i després de felicitar públicament a Sánchez ha reclamat que a partir de demà el partit ha de treballar "junt" per tornar a ser la "referència de l'esquerra".

La plataforma catalana pro Sánchez celebra "l'onada imparable del canvi"

La plataforma que té Pedro Sánchez a Catalunya ja ha celebrat la seva victòria. El dirigent dl PSC Carles Martí, membre d'aquesta plataforma de suport, ha celebrat "l'onada de canvi i renovació" que implica el retorn del dirigent madrileny a la secretaria general del PSOE. De fet, Martí ha considerat que hi haurà "grans canvis" a la política catalana i espanyola.