La lluita entre Carlins i Isabelins, protagonista de la fira Matiners d'Avinyó

L'estrena del ball de Llancers principal novetat de l'edició d'enguany

Els Isabelins durant una càrrega a la fira dels Matiners d'Avinyó
Els Isabelins durant una càrrega a la fira dels Matiners d'Avinyó | Àlex Gómez Ribera
14 de maig del 2017
Actualitzat el 15 de maig a les 14:55h
La meitat del segle XIX va ser un temps de conflictes a Avinyó, protagonista d'un dels episodis històrics de la segona Guerra Carlina, també dita dels Matiners. Aquest diumenge, a través de la Fira dels Matiners, el poble ha tornat un any més a aquella època per recordar i explicar els fets que s'hi van produir. El viatge al passat s'ha fet a través de d'accions teatrals repartides pel poble. Però la principal novetat d'enguany ha arribat a través de la dansa, amb l'estrena del ball de Llancers, un grup de danses d'estil senyorial que s'han fet a partir de músiques populars. L'estrena d'aquests nous balls s'han fet en el marc de l'escena del casament entre la vídua de Cal Verdaguer i l'hereu de Ca l'Oliaire, ballades com a homenatge als nuvis, les noves danses, que també han estrenat vestuari, s'han repetit de nou a la tarda. 

Com sempre l'escenificació de les batalles entre Carlins i Isabelins a la plaça Major ha estat el plat fort de la Fira dels Matiners, al matí s'ha representat l'assalt a la torre del telègraf i, a la tarda, el Combat d'Avinyó que ha acabat amb la victòria dels Carlins. Apart d'aquestes escenes també se n'han pogut veure d'altres, com la de les dones rentant roba al molí o la de l'escola de monges, unes representacions que han permès veure el gran nombre de voluntaris i col·laboradors que aplega la fira.

A més a més de les danses i el teatre, l'esdeveniment s'ha complementat amb la fira formada per parades muntades majoritàriament pel comerç local, tot plegat ha omplert de gent i ambient festiu el centre d'Avinyó.

La guerra dels Matiners va ser una de les guerres Carlines que es van viure a Catalunya. El conflicte, que es va produir entre 1846 i 1849, va viure un moment destacat a Avinyó ja que, en aquest municipi, es va produir un combat que va acabar amb la victòria de les tropes Carlines, partidàries del pretendent al tron espanyol Carles de Borbó, i la derrota puntual de les tropes Isabelines, l'exercit de la reina d'Espanya d'aquell moment, Isabel II.