Un projecte que beu de les arrels de Maika Makovski guanya el Teresa Rebull

La cantant presentarà el seu nou treball a la 20a Fira Mediterrània de Manresa

La cantautora Maika Makovski
La cantautora Maika Makovski | Estefania Escolà
Redacció
12 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:13h
"És un Frankenstein de les meves sangs". Així és com la cantautora mallorquina Maika Makovski (Palma de Mallorca, 1983) ha definit el nou projecte que té entre mans: CarMenka. Un treball que beu dels seus orígens macedonis i andalusos i que ha resultat guanyador de la segona edició del Premi Teresa Rebull, convocat per la Generalitat de Catalunya i la Fira Mediterrània de Manresa. Es tracta d'un projecte a través del qual, la cantant explora els seus orígens per tal de fer-los coincidir dalt de l'escenari. La dotació del premi és de 5.000 euros i s'hauran d'invertir, íntegrament, en la producció del projecte premiat. A més de la dotació econòmica, el premi també atorga una estada de creació, el resultat de la qual s'estrenarà durant la 20a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc del 5 al 8 d'octubre. El projecte de Maika Makovski ha estat escollit entre un total de 27 propostes rebudes.

L'any 2014, la cantant Maika Makovski va emprendre un viatge a Macedònia, el país del seu pare. Allà va rebre un impacte emocional i cultural que es va cristal·litzar en un interès profund per la música macedònica i balcànica en general. D'aquest viatge, neix el projecte CarMenka. Maika Makovski buscant arrels, que confronta l'univers sonor de la música balcànica amb els sons populars de la seva infantesa, marcats per l'origen andalús de la seva mare i els records de la música de les Illes Balears, on l'artista va residir fins l'edat adulta. 

El llegat de les àvies Carmen i Menka

Així, CarMenKa conjunta les cançons de les dues àvies de Makovski: l'àvia Carmen –del poble sevillà d'Herrera- i l'àvia Menka –del poble macedoni de Bukovo-. I ho farà a través de les cançons populars de les diverses cultures i amb la revisió de les seves cançons més properes a aquests territori. 

Per governar aquesta barreja i conduir-la en una mateixa direcció, Maika Makovski va proposar a Aleix Puig, coordinador del Quartet i Col·lectiu Brossa, la confecció d'una banda musical versàtil capaç de lidiar amb els estralls folk macedonis, andalusos i balears, i d'assumir l'energia punk que desprèn l'actitud artística i musical d'aquesta cantautora, guitarrista i pianista. La banda estarà integrada per experimentats músics nacionals i alguns músics especialistes escollits per a l'ocasió, vinguts del folk macedoni i andalús. Alguns dels noms que integraran la banda que acompanyarà Makovski i Puig sobre els escenaris són Jovan Milosevski (guitarra flamenca, tambura i veu), Vangel Makovski (acordió vents i kaval), Stevce Stojkovski (zurla gajda i kaval) i Jose López (contrabaix).

El jurat

El jurat del premi està integrat per cinc personalitats de prestigi: Quim Manyós, responsable de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Accions Culturals; Jordi Planagumà, coordinador de la Xarxa Cases de la Música; Aniol Casadevall, coordinador de l'Espai Marfà; el músic Manu Sabaté, i David Ibáñez, director artístic de Fira Mediterrània. Durant el procés de selecció, el jurat va valorar molt positivament el discurs i la qualitat artística de CarMenKa, així com la vinculació de diverses cultures populars de la Mediterrània i el recorregut potencial de la proposta. El projecte ha estat triat d'entre un total de 27 propostes rebudes.

La creació del Premi

El Departament de Cultura de la Generalitat i la Fira Mediterrània van tenir l'any passat la iniciativa de crear el Premi Teresa Rebull per donar suport a projectes musicals que trobin en els elements de la cultura popular i tradicional el seu eix creatiu. Aquest suport es concreta en el finançament del procés de producció: arranjaments, direcció, escenografia, etc. El resultat final de la inversió del guardó és la presentació en directe d'un espectacle musical.

Aquest premi, de suport a la tasca dels creadors, també vol subratllar la trajectòria vital de Teresa Rebull: cantant, pintora i activista incansable de la cultura catalana i la lluita feminista i antifranquista, que ens va deixar a l'abril de 2015. 

Càntut, guanyador de la primera edició

Carles Belda i Carles Sanjosé (ànima del grup Sanjosex) encapçalen el projecte que va guanyar l'any passat la primera edició del premi. La proposta, que porta per títol Belda & Sanjosex presenten Càntut, ofereix una visita contemporània a les cançons que cantaven els nostres avis i va ser una idea original del nou festival Càntut de Cassà de la Selva. El projecte, editat també en disc per Bankrobber, va obtenir el Premi Enderrock 2017 al millor disc de folk i ha tingut un ampli recorregut de concerts no només a Catalunya, sinó també a la resta dels territoris de parla catalana.