Josep Candàliga (ERC) relleva Cristòfol Gimeno (PSC) a la presidència del Consell Comarcal

El relleu s'ha fet en compliment del pacte signat a inici del mandat per part de tots dos grups conjuntament amb ICV-EUiA i que contemplava que socialistes i republicans es repartirien la presidència

ACN/Marc Riera
28 de juliol del 2009
576_1248764735400289
576_1248764735400289

A l'esquerra, el nou president, Josep Candàliga. Al seu costat el fins ara president, Cristòfol Gimeno. Marc Riera

Josep Candàliga d'ERC és des d'aquest dilluns president del Consell Comarcal del Bages en substitució de Cristòfol Gimeno del PSC. El relleu s'ha fet en compliment del pacte signat a inici del mandat per part de tots dos grups conjuntament amb ICV-EUiA i que contemplava que socialistes i republicans es repartirien la presidència. En el ple extraordinari d'aquest dilluns, el nou president ha obtingut els divuit vots dels tres partits que conformen l'actual govern de l'ens comarcal bagenc. El portaveu de CiU, Josep Oliva, que també havia presentat candidatura, ha obtingut el vot dels seus onze consellers mentre que Xavier Javayoles, del PP, s'ha abstingut.

En el seu discurs, el nou president ha dit que entoma la nova responsabilitat amb "gran il·lusió" i ha apel·lat a la necessitat d'aplicar polítiques "pragmàtiques" i "innovadores" per fer més eficient la gestió pública . Malgrat la situació actual de crisi econòmica, Candàliga ha assegurat que les administracions s'han d'"adaptar" per fer una gestió i unes polítiques eficaces i que el Consell Comarcal del Bages ha de seguir treballant per impulsar accions conjuntes en tots els municipis per "abaratir costos". El nou president ha admès que l'augment de l'atur a la comarca està creixent amb "més intensitat" que en d'altres comarques i ha assegurat, però, que la comarca superarà la situació perquè sempre s'ha sabut adaptar als nous marcs i "aquesta no serà pas una excepció".

Candàliga també ha defensat que el govern comarcal ha de seguir reivindicant la millora del transport, especialment del tren. Respecte a la capitalitat de la futura vegueria central, el nou president ha dit que el Bages ha d'assumir el 'lideratge' d'aquest àmbit i ha assegurat que "compartir i intentar sumar", en referència a comarques com Osona, "enriqueix a tothom". El nou president s'ha definit com un home de diàleg.

El president sortint, Cristòfol Gimeno, ha dit que encara no és hora de fer balanç del pacte que van definir com a "entesa nacional, progressista i d'esquerres" perquè aquell projecte pensat en quatre tot just arriba al seu equador. Per Gimeno, de l'extens programa de govern s'han anat engegant actuacions, algunes estan "més avançades i d'altres no tant" però està segur que durant la resta del mandat se sabran afrontar amb "coratge" un futur que admet que per la conjuntura actual serà "difícil".

El portaveu d'ICV-EUiA, Xavier Rubio, ha dit que el pacte de govern no va contemplar haver d'afrontar una crisi econòmica "tant dura" com la que està patint la comarca. Tot i això Rubio ha destacat que el consell ha actuat però que cal ser conscients que cal fer-ho "molt més". També ha demanat a tots els grups que integren el govern ser "autocritics" i no ser "autocomplaents" a l'hora d'afrontar els reptes que se'ls presenten en els propers anys,

Valoracions de l'oposició
El portaveu convergent, Josep Oliva, ha presentat candidatura en entendre que el fet de ser majoritari els "legitima" davant d'un tripartit que "només té com a objectiu que CiU no governi". Entre d'altres, ha retret a l'actual govern no apostar "fort" perquè l'aeroport corporatiu es fes a la comarca o potenciar poc uns serveis socials dels municipis que estan "desbordats". Oliva ha assegurat que ells no pensen en "escuderies polítiques" i ha assegurat que la manca de lideratge de l'actual govern s'està pagant "molt car".

Des del PP, Xavier Javayoles ha demanat al govern del consell comarcal més actuacions per combatre la crisi econòmica. L'únic conseller popular ha demanat als grups que no facin de "palmeros" d'altres administracions i que actuïn en la mesura del possible per solucionar l'actual situació.