La 6a Fira dels Matiners estrenarà cinc danses vuitcentistes amb música d'arrel popular

Tindrà lloc aquest diumenge i comptarà amb la participació de més de 200 persones del poble

L'alcalde d'Avinyó, Eudald Vilaseca, i una de les codirectores teatrals de la fira, Clara Gavaldà
L'alcalde d'Avinyó, Eudald Vilaseca, i una de les codirectores teatrals de la fira, Clara Gavaldà | ACN
Estefania Escolà/ACN
10 de maig del 2017
Actualitzat a les 21:08h
La dansa serà una de les protagonistes de la nova edició de la Fira dels Matiners, que tindrà lloc a Avinyó aquest diumenge 14 de maig. La cita estrenarà cinc danses de llancers, que són uns balls d'exhibició senyorials que ballaven les famílies benestants del poble, i que han estat fruit d'un intens treball, que s'ha allargat durant un any i mig, i que ha involucrat musicòlegs, músics, historiadors, modistes i balladors del poble. Per a fer-ho, la fira recrearà el casament entre una viuda i l'hereu d'una casa i, al final de la cerimònia, quatre parelles benestants homenatjaran els nuvis amb les tradicionals danses. 

Aquesta nova incorporació és una de les principals novetats de la fira, que aquest any arriba a la seva sisena edició i que compta amb la participació de més de 200 veïns del poble. L'alcalde, Eudald Vilaseca, ha explicat que el certamen és únic a Catalunya pel seu relat històric, que trasllada el municipi a la guerra dels Matiners del 1848.

A partir del treball de recuperació de cançons tradicionals que va fer el musicòleg d'Avinyó, Ramon Vilar, s'ha realitzat un intens treball que s'ha allargat durant més d'un any i mig i que ha involucrat compositors, músics, historiadors i coreògrafs per tal d'incorporar aquestes cançons al patrimoni de la fira. 

En concret, la compositora avinyonenca Pilar López ha reescrit les partitures especialment per ser ballades a l'estil dels llancers. El músic d'Avinyó Guillem Vilar ha realitzat l'arranjament per a orquestra i ha dirigit l'enregistrament de la música. Per altra banda, la coreògrafa Anna Navarro, de l'Esbart Manresà, s'ha encarregat de la coreografia de les noves danses, que ballen quatre parelles, amb vestuari confeccionat especialment per als balls, tot recreant els luxosos vestits de les famílies benestants d'Avinyó de la meitat del segle XIX. 

En aquest cas, els balls de la fira festegen el casament de la viuda de Cal Verdaguer amb l'hereu de ca l'Oliaire i es podran veure a la plaça Major a tres quarts de dotze del migdia i a dos quarts de set de la tarda. 

Una fira única a Catalunya 

L'alcalde ha subratllat que la fira és única a Catalunya pel seu relat històric. L'esdeveniment va néixer l'any 2012 amb la voluntat de recuperar i donar a conèixer una part de la història d'Avinyó: la victòria dels carlins contra les tropes d'Isabel II, al municipi bagenc, l'any 1848, durant la Guerra dels Matiners (1846-1849) i la Torre dels Soldats. 

Tal com ha explicat una de les directores de l'escena teatral, Clara Gavaldà, les representacions busquen mostrar la batalla, però també l'ambient de revolta social que es vivia a Catalunya en aquelles dates. 

Més de 200 participants 

La fira compta amb el suport de més de 200 persones, la gran majoria veïns del poble o gent que té alguna vinculació directa amb Avinyó. El certamen compta amb un pressupost de prop de 27.000 euros, i enguany l'alcalde ha explicat que la incorporació de les danses, amb tot el treball que ha representat, ha suposat una inversió de prop de 4.000 euros.