Arran, Acció lila, la CUP i Endavant engeguen a Manresa la campanya «Prou feminicidis»

Redacció
09 de maig del 2017
Actualitzat a les 14:13h
Imatge de la pancarta enganxada al terra de la plaça de Crist Rei
Imatge de la pancarta enganxada al terra de la plaça de Crist Rei | CUP
Aquesta passada nit, totes les organitzacions de l'esquerra independentista de Manresa (Arran, Endavant i la CUP) i el col·lectiu feminista de la ciutat, Acció lila, han dut a terme una acció amb l'objectiu de denunciar els feminicidis i combatre'n les causes, o si més no, han dit, "d'afegir el nostre granet de sorra a aquesta lluita que en aquests moments sentim que és la punta de llança del moviment feminista dels Països Catalans i d'arreu del món".

El que han fet, doncs, els membres de les organitzacions esmentades ha estat pintar al terra de davant de botigues com el Bershka o l'Intimissimi, petjades de colors amb l'objectiu d'assenyalar-les com a establiments que "utilitzen el cos de la dona per vendre", diuen, i fan servir conceptes com el de l'operació biquini. També van dibuixar petjades davant de l'església de Crist Rei perquè "la religió sempre ha oprimit les dones i ha tingut un paper clau en el tema de l'avortament", han declarat. Finalment, han assenyalat el BBVA com a un dels responsables d'aquest feminicidi: "entenem que el patriarcat i el capital van de la mà, i l'un es nodreix de l'altre". Per acabar, van enganxar una pancarta al terra de la plaça de Crist Rei amb el lema Prou feminicidis. Juntes obrim escletxes.

L'acció d'aquesta matinada és el tret de sortida de la campanya Prou feminicidis, que s'estructura a nivell nacional a través de totes les organitzacions de l'esquerra independentista. La campanya consistirà en accions de sensibilització, mobilitzacions i també formació interna per aprendre i debatre "com ser més eficaces a l'hora de denunciar i atacar les causes dels feminicidis".

Un dels objectius que planteja aquesta campanya, en paraules dels qui l'han tirat endavant, és "no actuar només reactivament, quan malauradament es produeix un feminicidi". "Volem tensionar les forces polítiques, moviments socials, teixit associatiu i població en general davant les violències sexistes i la misogínia, proposant mesures concretes i tangibles", han posat de manifest.

Per a les entitats rupturistes manresanes, "els feminicidis són la part més visible de les violències que patim les dones. Són la punta de l'iceberg d'un sistema de violència invisibilitzat". Una violència, diuen, "que considerem estructural i funcional al sistema capitalista-patriarcal". I és que segons ells, "no es tracta pas d'una xacra social o tara del sistema, sinó que les seves arrels són fruit d'un sistema ideològic que actua en els plànols materials i simbòlics, que són els que cal identificar i desmantellar".