Més de 400 alumnes de secundària participaran a Manresa en la V Jornada de Filosofia

Tindrà lloc el divendres 19 de maig i es duran a terme tallers i xerrades en diversos espais de la ciutat

Imatge de la primera edició de la Jornada de Filosofia
Imatge de la primera edició de la Jornada de Filosofia | EduBages
Redacció
09 de maig del 2017
Actualitzat a les 10:03h
El divendres 19 de maig Manresa acollirà la cinquena Jornada de Filosofia de la Catalunya Central per a alumnes de secundària. Es tracta d'un projecte que l'any 2013 van tirar endavant un grup de professors i professores amb l'objectiu de reafirmar la importància de la filosofia i desenvolupar el pensament crític entre els estudiants.

En aquesta edició de la jornada no es comptarà, només, amb un espai en concret per a desenvolupar els diversos tallers i xerrades que hi ha programades, sinó que hi haurà un total de cinc ubicacions repartides pel centre de la capital del Bages, que seran on hauran de fer parada els estudiants que prenguin part de la proposta. Estudiants que, enguany, vindran de l'institut Pere Fontdevila (Gironella); de l'institut de Tona; de l'institut La Plana (Vic); del Gerbert d'Aurillac (Sant Fruitós de Bages); de l'institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet); del Llobregat (Sallent), i del Cal Gravat, el Guillem Catà, el Lacetània, el Lluís de Peguera i el Pius Font i Quer de Manresa.

La jornada començarà a les nou del matí amb una presentació que tindrà lloc al Teatre Conservatori. Després d'un esmorzar, es repartiran els 400 alumnes pels espais de la ciutat on es duguin a terme els tallers. Aquests seran la plaça Crist Rei, el Passeig Pere III, el Centre Cultural del Casino i el pati del Kursaal.

A un quart d'una del migdia tothom farà cap fins el Teatre Conservatori, on tindrà lloc un concert de cloenda a càrrec del cantautor celoní Joan Colomo.

Els tallers

Filosofia en acció

L'objectiu del taller és saber què pensa la gent del carrer de la jornada de la filosofia. Els alumnes recopilaran tota la informació que trobin i la posaran dintre d'unes urnes per a exposar-la al final de la jornada.

Presó Stanford

Es durà a terme un debat sobre el mal en l'ésser humà a partir d'un documental realitzat en aquest centre penitenciari dels Estats Units que explica l'experiment fer per un psicòleg als mateixos presos.

Aforismes al carrer

Els alumnes realitzaran un aforisme filosòfic amb una bona presentació. Tindran llibres i materials per utilitzar. Finalment, cada estudiant penjarà el seu en unes cordes que s'habilitaran al Passeig.

Dilemes morals

Es plantejaran situacions concretes en les quals es poden prendre diferents decisions. L'objectiu serà veure quins són els valors que orienten la decisió que cadascú pren.

Posa-hi la GIF!

Es realitzaran imatges GIF amb aplicacions mòbils de lliure accés a partir de l'impacte visual i la reflexió d'imatges d'actualitat mostrades als participants.

Què en penses?

Els estudiants entrevistaran gent del carrer a partir de diverses premisses que se'ls donaran. Seguidament, n'hauran d'extreure conclusions.

Taller de rap

S'haurà de preparar una lletra de denúncia per un tema de rap i cantar-lo amb el suport de cantants professionals.

Busquem pareidòlies al Passeig

Les pareidòlies són un fenomen perceptiu generat per un afany extrem del cervell per a trobar racionalitat en un món que no ho és, produint l'efecte contrari.

Deconstruir l'heteropatriarcat

Taller que pretén fer reflexionar i provocar els alumnes perquè trenquin amb les conductes sexistes i homòfobes.

Un altre món és possible

Els estudiants hauran d'identificar els principals reptes mundials i plantejar-se si un altre món és possible.

Penja una idea

L'objectiu del taller és que els alumnes es plantegin idees sobre com podria ser un nou món a partir de retalls de diaris d'un món vel i gastat.