El barceloní Dani Bello obre la primera escola d'esgrima al Bages

Amb l'objectiu que la gent de la comarca conegui aquest esport minoritari, ofereix classes al gimnàs de l'escola Bages de Manresa els dilluns i els divendres

Els alumnes més petits de Dani Bello practicant esgrima al gimnàs de l'escola Bages
Els alumnes més petits de Dani Bello practicant esgrima al gimnàs de l'escola Bages | AFT
06 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:48h
Va instal·lar-se a viure a Sant Vicenç de Castellet fe 3 mesos, per motius familiars, però el barceloní Dani Bello es va prendre aquest trasllat de la capital catalana al centre de Catalunya com una oportunitat per a donar a conèixer el que més l'apassiona del món: l'esgrima. Amb 35 anys, Bello va descobrir aquest esport de combat al Saló de la Infància de Barcelona, quan en tenia 12. "Només de provar-lo, vaig veure que allò era el que volia fer la resta de la meva vida", explica ell mateix.

Vint-i-tres anys després, el seu somni segueix intacte. Després de formar-se a l'Escola Hongaresa d'Esgrima i d'esdevenir campió de Catalunya en aquesta disciplina en diverses ocasions, Bello ha descobert que el que realment l'omple és "donar a conèixer aquest esport a través de la docència". Segons l'esportista, "és molt satisfactori veure com, a través de les coses que jo els ensenyo, els meus alumnes es desenvolupen i intenten, classe rere classe, millorar".

Amb l'objectiu, doncs, de donar llum a una disciplina esportiva que sovint és eclipsada pel futbol i el bàsquet, Dani Bello, amb el suport i el reconeixement de l'Escola Hongaresa d'Esgrima, ha obert, a la capital del Bages, el Club d'Esgrima Sabre Hongarès que, de moment, té la seva seu central al gimnàs de l'escola Bages de Manresa. Ofereix classes els dilluns i els divendres per a gent de totes les edats. De sis a set de la tarda hi van els infants de 7 a 12 anys; de set a vuit els que tenen entre 13 i 18 anys, i de vuit a dos quarts de deu del vespre, a les persones des de 18 fins a l'edat que sigui.

El Club d'Esgrima Sabre Hongarès de Manresa pren els valors inherents a l'esgrima com a propis: el respecte, l'elegància, l'esperit de superació, la tolerància al fracàs, el plantejament d'objectius, la resolució de problemes i infinitats de valors més que fan de l'esgrima un esport únic i sorprenent.

"Quan vaig arribar al Bages i vaig veure que no hi havia cap escola en la qual ensenyessin esgrima esportiva, vaig veure que era una oportunitat de donar-la a conèixer", explica Bello, que afegeix que, a banda d'una oportunitat, també és un repte personal: "vull que la gent s'apassioni per aquest esport i que el pugui conèixer de primera mà". I és que és innegable que l'esgrima li té el cor robat. "És una disciplina molt completa, que combina aptituds físiques (es necessita velocitat, resistència, flexibilitat i reflexos) i també mentals (capacitat de reacció, concentració i rapidesa en el pensament)", explica Bello.

De la mateixa manera que l'esportista va descobrir l'esgrima a través del Saló de la Infància de Barcelona, va trobar que seria una bona oportunitat de donar a conèixer aquest esport a la capital del Bages presentant-lo al Campi qui Jugui. "Vaig pensar que era important que hi participés perquè els nens i nenes poguessin veure i conèixer aquest esport", diu. De fet, els 7 alumnes que té d'entre 7 i 12 anys, es van apuntar a fer classes amb el Dani gràcies a la propaganda que va fer al Campi Qui Jugui.

A més, durant aquest trimestre, i amb motiu de l'obertura del Club d'Esgrima Sabre Hongarès, l'escola ofereix una campanya de promoció als centres educatius que ho desitgin i que consisteix en la visita d'un tècnic esportiu d'esgrima amb material adaptat a la iniciació per provar, conèixer i practicar aquest esport olímpic. Caldrà, però, que les escoles interessades ho comuniquin prèviament a l'Ajuntament de Manresa.

"El meu principal objectiu és que la gent conegui aquest esport; això és fonamental" exposa el professor, tot posant de manifest que "evidentment, com a entrenador i esportista, m'agrada que la gent que formo intenti arribar al màxim: si poden fer competicions o, per què, no, anar a les Olimpíades, jo encantat", somriu. Tot i això, i sent conscient que cadascú té les seves inquietuds i els seus reptes personals, Bello no tanca les portes a ningú: "tinc molts alumnes que des del primer moment m'han dit que no tenen cap intenció de competir i que només fan esgrima per a passar-s'ho bé. Penso que és una decisió totalment vàlida i respectable".