«Tornarem a manifestar-nos divendres i no tolerarem cap altre encapsulament dels Mossos»

Sis persones han presentat denúncia davant els Jutjats pels cops de porra que van rebre per part de la policia durant la manifestació del Primer de Maig | Els manifestants responsabilitzen directament el cap de la Regió Policial Central, Sergi Pla, i el conseller d'Interior, Jordi Jané, de l'actuació policial

03 de maig del 2017
Actualitzat el 04 de maig a les 12:54h
Roda de premsa de presentació de la manifestació de divendres
Roda de premsa de presentació de la manifestació de divendres | NacióManresa
Els col·lectius anticapitalistes del Bages han convocat una concentració per denunciar l'actuació dels Mossos d'Esquadra el passat 1 de maig que es va saldar amb dos detinguts i una quinzena de ferits. La manifestació tindrà lloc el divendres 5 de maig a dos quarts de vuit del vespre a la Plaça Major, tal i com han explicat aquest dimecres en roda de premsa. I després de l'actuació policial del dia dels treballadors avisen: "tornarem a manifestar-nos divendres i no tolerarem cap altre encapsulament dels Mossos".

Precisament, el col·lectiu denuncia que els Mossos van dur a terme un "encapsulament" des de l'inici de la manifestació, una pràctica que consideren que "només busca criminalitzar la gent que es mobilitza". Amb aquesta nova convocatòria, els organitzadors volen demostrar que no tenen por i que "el carrer és nostre".

La manifestació del Primer de Maig a Manresa va acabar amb dos detinguts, de 23 i 46 anys, per atemptat contra l'autoritat, segons l'informe dels Mossos d'Esquadra. Els manifestants, en canvi, consideren que van practicar les detencions "de forma aleatòria". La marxa va començar sense incidents fins que va arribar al carrer del Born, una via molt estreta, on els Mossos van carregar contra els manifestants, amb una desena de ferits per cop de porra, un d'ells amb un important trau al cap, i cinc agents que també van requerir assistència sanitària, segons va informar la policia. 

Arran d'aquests fets, sis manifestants han presentat una denúncia als Jutjats de Manresa pels cops de porra que van rebre per part de la policia catalana. Tots sis tenen un informe de lesions que es va aixecar a Sant Joan de Déu. L'Ajuntament de Manresa, per la seva part, "no s'ha posat en contacte amb nosaltres" per interessar-se en què va passar.

El col·lectiu que va convocar la marxa assegura que "des d'un inici es va produir una actuació policial d'encapsulament amb una clara intenció de criminalització de les persones que formàvem part de la manifestació". En aquest sentit, denuncien que va haver-hi un "desplegament intimidatori" envers els manifestants i que els Mossos "van buscar el contacte amb els manifestants al carrer del Born". "Semblava que no volguessin que s'acabés la manifestació sense practicar cap detenció, i ho van aconseguir", han sentenciat.

Per part dels Mossos, en canvi, s'assegura que els fets es van originar "arran d'un manifestant que va clavar un cop al cap amb una bandera a un dels agents dels ARRO aprofitant que no duia el casc posat".

Els col·lectius anticapitalistes assenyalen el cap de la Regió Policial Central, Sergi Pla, i el conseller d'Interior, Jordi Jané, com a màxims responsables de l'operació.