El Clam homenatja dimarts l'actriu manresana Assumpció Balaguer

Redacció
01 de maig del 2017
Actualitzat el 02 de maig a les 21:41h
Assumpció Balaguer, en una imatge d'arxiu
Assumpció Balaguer, en una imatge d'arxiu | Arxiu particular
L'actriu manresana Assumpció Balaguer serà homenatjada aquest dimarts, 2 de maig, en el marc del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya (Clam). Per motius de salut, Assumpció Balaguer, de 91 anys, no ha pogut viatjar a Manresa des de Madrid, on resideix, si bé el Clam oferirà una entrevista en exclusiva realitzada a l'actriu aquest cap de setmana i que ha anat a càrrec de la periodista navarclina de televisió, Olga Guerrero.

L'acte tindrà lloc a l'Espai Plana de l'Om, a les 9 del vespre. Després de l'acte es projectarà una de les principals pel·lícules que ha protagonitzat El hermano bastardo de Dios.

Asunción Balaguer

L'actriu, nascuda a Manresa el 1925, va debutar al teatre sota la direcció de Manuel Tamayo i va ingressar a la companyia Lope de Vega, on va conèixer Francisco Rabal, amb qui va estar casada des del 1951 fins a la seva mort, el 2001. Sent primera actriu amb Tamayo, va realitzar nombroses gires pel Nord d'Espanya i Centreamèrica, per després abandonar la companyia i muntar una pròpia juntament amb Paco Rabal.

Durant la seva extensa carrera professional, ha treballat en teatre, televisió i cinema, en pel·lícules com Pájaros de papel (2010), ¿Tú qué harías por amor? (2000), Silencio roto (2001), El palomo cojo (1995) o Una casa en las afueras (1995), entre moltes.

Ha estat guardonada amb la Biznaga de Plata del Festival de Málaga de Cinema Espanyol a la Millor Actriu per Las huellas borradas (1999), el premi Actua de l'AISGE (2010), el Premi Tota una Vida de la Unió d'Actors (2011) i la Creu de Sant Jordi (2013), entre altres.

El hermano bastardo de Dios. 1986. Espanya. 102 min. Director: Benito Rabal. Intèrprets: Francisco Rabal, Asunción Balaguer, Liberto Rabal, Agustín González, María Luisa Ponte. VOE.

Sinopsi: Pepe Luis és un nen de 7 anys de Cuenca que va viure en pròpia carn els anys més durs de la Guerra Civil espanyola i la posterior dictadura feixista de Franco. Viu amb el seu oncle i els seus avis en una mateixa casa i, des de la seva mirada infantil, ens presenta els seus problemes i preocupacions. Una adaptació de la novel·la de José Luis Coll.