Moià diu que compleix les demandes de A Contracorrent i demana adherir-s'hi

L'Ajuntament ha emès un comunicat en que relaciona les mesures adoptades per donar resposta als punts del manifest de la plataforma que l'afecten

Pas del riu Calders per Navarcles, en una imatge d'arxiu
Pas del riu Calders per Navarcles, en una imatge d'arxiu | Laura Busquets
Redacció
28 d'abril del 2017
L'Ajuntament de Moià ha emès un comunicat en que assegura complir els punts del manifest de la plataforma A Contracorrent, que l'afecten per a eliminar la contaminació a la riera de la Tosca i al riu Calders, i per això sol·licita incorporar-se com a ens a aquesta plataforma.

"La preservació de l'entorn mediambiental ha estat sempre una de les preocupacions de l'acció de govern de l'Ajuntament de Moià en els darrers 6 anys", afirma en el comunicat. En aquest àmbit, "la recuperació de la salut de la riera de la Tosca i el riu Calders ha estat i és la principal prioritat" del seu govern.
 
Per això, des de l'Ajuntament de Moià diuen celebrar "la creació del grup ecologista A Contracorrent", en defensa de la conca del riu Calders, i se sumen "a tots i cadascun dels punts del seu manifest".

L'ajuntament lamenta, però, que "la problemàtica ecològica de la conca del riu Calders ve de lluny i no té una solució immediata". En aquest sentit fa referència al manifest de A Contracorrent quan diu que "les limitacions i insuficiències de la depuradora de Moià per tractar totes les aigües industrials que hi arriben tenen part important de la responsabilitat, però no són, ni de bon tros, l'únic origen del problema".

El comunicat explica que "en els darrers mesos hem intensificat la cerca de solucions conjuntament amb la resta d'administracions competents (altres ajuntaments, Agència Catalana de l'Aigua i Departament de Medi Ambient), incrementant les actuacions dirigides a combatre la contaminació ambiental per aigües residuals".

Moltes d'aquestes actuacions van en línia a les demandes de A Contracorrent, que estan agrupades en diferents capítols.

Actuacions de l'Ajuntament sobre les demandes de A Contracorrent

El manifest demana "promoure un Pla Director per a la conca del riu Calders, per tal de regular i gestionar tots aquells temes que afecten el riu, com els abocaments, els cabals mínims, les rompudes i tales o la gestió del patrimoni natural i cultural. La redacció d'aquest pla haurà de ser participativa, per a poder incorporar totes aquelles persones i entitats actives en la defensa del riu". 

En aquest sentit, l'Ajuntament de Moià assegura que ha demanat que l'ACA que es comprometi a fer un Pla de gestió de tot el riu Calders, i que aquest es faci tenint en compte les aportacions de totes aquelles persones i entitats que així ho demanin. L'ACA ho ha acceptat. 

Pel què fa a "aplicar una moratòria d'abocaments industrials per contenir l'abast del problema, evitant ampliacions industrials que suposin una sobrecàrrega de cabal de la depuradora més gran, fins que el problema no estigui resolt", l'Ajuntament diu que no està admetent les autoritzacions d'abocaments que comportin un augment de la càrrega total contaminant industrial a l'afluent de la depuradora.

En el punt que el manifest demana "fer una diagnosi i un mapeig sistematitzat de tots els punts d'abocaments incontrolats de la conca del Calders, per tal de determinar l'origen de tots aquests abocaments", el consistori recorda que aquesta és una competència que, a través de les inspeccions que s'han fet i que es seguiran fent a tot el curs del riu, complementarà el Pla de gestió del riu Calders.

Quant a "fer ús de l'acció sancionadora per a totes aquelles empreses o persones que incompleixin la legislació sobre abocaments de residus", el comunicat assegura que s'estan portant a terme totes les inspeccions necessàries i s'incoaran els corresponents expedients sancionadors en el marc de les competències municipals.
 
El manifest també demana "regular i adaptar les ordenances municipals d'abocaments al cabal i les capacitats reals de la conca del Calders i la de la Golarda afectada i no escudar-se en la fal·làcia legal d'uns barems iguals per al cabal de l'Ebre que per a les rieres del Moianès. Ordenant, si cal, el creixement econòmic i urbà a la situació real del territori".

En aquest sentit, el govern municipal assegura que està "treballant en una nova ordenança municipal que reguli millor i tingui en consideració les condicions d'abocament a la xarxa de clavegueram, tenint en compte l'entorn i les aportacions de les associacions en defensa del medi ambient".

Finalment, a la demanda "d'analitzar i fer les millores necessàries al sistema de clavegueram de tots els nuclis urbans per evitar fuites de xarxes que suposin un problema afegit en l'actual situació dels cursos fluvials. Així com garantir a curt i mitjà termini sistemes de tractament d'aquestes aigües residuals", l'Ajuntament explica que "s'està realitzant el pla director de la xarxa de sanejament, amb la finalitat de determinar l'estat de la xarxa i poder preveure les millores i el manteniment els pròxims anys".

Per tot plegat, l'Ajuntament es mostra convençut que "aquestes accions, en paral·lel amb les mesures ja iniciades a curt termini, han de permetre que en un termini relativament curt la nostra riera de la Tosca i el riu Calders recuperin la salut que no haurien d'haver perdut mai".
Arxivat a