Els alcaldes de Súria i d'El Bruc es comprometen a buscar la fossa de Can Maçana

L'alcalde d'El Bruc, Enric Canela, al costat de l'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, i de l'estudiós surienc Albert Fàbrega
L'alcalde d'El Bruc, Enric Canela, al costat de l'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, i de l'estudiós surienc Albert Fàbrega | AjSú
Redacció
27 d'abril del 2017
Actualitzat a les 15:19h
Els alcaldes de Súria, Josep Maria Canudas, i d'El Bruc, Enric Canela, van refermar el compromís per la recerca de la fossa de Can Maçana (El Bruc), on van ser enterrats vuit republicans de Súria i de Valls de Torroella que van ser assassinats al final de la guerra civil. Així ho van manifestar en la presentació a Súria del llibre Diari d'un emboscat de Jaume Ollé, dins del cicle Per Sant Jordi llibres de casa.

La presentació, celebrada aquest dimarts 25 d'abril, va comptar amb la participació dels dos alcaldes i de l'estudiós surienc Albert Fàbrega, impulsor de la recerca de la fossa de Can Maçana i autor de la transcripció del dietari de Jaume Ollé sobre la seva experiència com a emboscat durant la guerra civil.

Els ajuntaments de Súria i d'El Bruc van aprovar recentment un conveni per avançar en la recerca de la fossa, segons va recordar l'alcalde de Súria en la seva intervenció.

D'altra banda, el ple municipal convocat per a aquest dijous 27 d'abril a Súria també tractarà sobre l'aprovació d'un altre conveni entre els dos ajuntaments i la Generalitat amb el mateix objectiu.

En nom de l'Ajuntament de Súria, Josep Maria Canudas va expressar l'agraïment a totes les persones que han fet possible la publicació del dietari de Jaume Ollé i, en general, tots els esforços per a la preservació de la memòria històrica sobre aquest període especialment dolorós.

Per la seva banda, l'alcalde d'El Bruc va explicar que la recerca de la fossa de Can Maçana s'ha de veure com "un tema de dignitat" i un símbol d'inici d'una "nova època d'afirmació nacional" que deixi enrere "el vel de silenci" imposat des del final de la guerra civil. Enric Canela també va elogiar el programa d'actes organitzat a Súria amb motiu de la diada de Sant Jordi.

El llibre Diari d'un emboscat ha estat editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat i l'Ajuntament d'El Bruc. El seu autor, Jaume Ollé, era un jove nascut a Sant Pau de la Guàrdia (El Bruc) que durant prop d'onze mesos va romandre amagat als boscos i les coves de Montserrat per no haver d'anar al front.

Segons l'estudiós surienc Albert Fàbrega, el dietari que va escriure durant aquest temps és un dels més interessants dels que van escriure els emboscats de la guerra civil, ja que es tracta d'un text "extraordinàriament detallista" i escrit amb un estil amè i exempt de dramatisme. Albert Fàbrega també va explicar com va localitzar el dietari mentre investigava els fets de la fossa de Can Maçana.

El cicle Per Sant Jordi, llibres de casa és organitzat cada any per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Súria per contribuir a la difusió de publicacions de temàtica local amb motiu de la diada de Sant Jordi.
Arxivat a