El festival Clam reconeixerà la carrera cinematogràfica del manresà Joan Soler

L'acte tindrà lloc dissabte 6 de maig a les 7 de la tarda a l'Auditori de la Plana de l’Om

Redacció
25 d'abril del 2017
Actualitzat a les 12:50h
Joan Soler amb el seu Goya
Joan Soler amb el seu Goya | TVC
El Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya (Clam) homenatjarà durant la celebració de la 14a edició el cineasta manresà Joan Soler. L'organització, conjuntament amb familiars, amics i companys del Fecinema i Cineclub Manresa, han preparat un acte de reconeixement que tindrà lloc el dissabte 6 de maig, a les 7 de la tarda, a l'Auditori de Plana de l'Om de Manresa.

L'acte consistirà en una taula rodona per parlar de la seva carrera cinematogràfica i, posteriorment, es projectarà la seva obra Abandonatii, nominada als premis Goya 2006 com a millor curtmetratge documental i guanyadora del Gran Premio del Cine Español en el 48 Festival Internacional de Cine Documental y Cortometraje de Bilbao Zinebi 2006.

La taula rodona porta per títol L'obra d'en Joan Soler i el documental de valor social, i comptarà amb la participació de Joan González (Fundador i director de la productora paral·lel 40); Carles Muñoz Gómez-Quintero (Director de cinema pel CECC, càmera i muntador de la majoria de treballs d'en Joan Soler amb la productora Cinefilms); Enric Roca (cineasta independent i membre de Cineclub Manresa) i Jesús Fernández (Coordinador del Clam). Moderador: Joan Barbé (Guionista i periodista).

El Clam, amb l'inici de la nova etapa d'expansió en la qual a banda de Navarcles ha incorporat a Manresa i Navàs com a noves seus del certamen, té la voluntat de reconèixer un dels millors directors que ha donat el territori i que, a més a més, va mostrar al llarg de la seva carrera la seva aposta pel cinema compromès amb els valors humans, de denúncia de realitats socials injustes i de reflexió sobre la realitat, que són els trets distintius del festival.

L'acte d'homenatge del dissabte 6 de maig anirà acompanyat d'una exposició dedicada a la seva persona i obra, que es podrà visitar a la sala d'exposicions de la Plana de l'Om del dimarts 2 al diumenge 7 de maig, de 18 a 21 hores.

Joan Soler aconsegueix un Goya l'any 2004

Joan Soler i Foyé (Manresa, Bages, 1 de juny de 1962 − Barcelona, 8 de febrer de 2014) fou un cineasta català. Va guanyar un Goya al millor curtmetratge documental el 2004 pel documental Los niños del Nepal i fou fundador del Fecinema, el Festival de Cinema Negre de Manresa.

Fill d'una família de comerciants manresans del sector del tèxtil, va estudiar direcció cinematogràfica al Centre d'Estudis Cinematogràfics de Catalunya. Va ser el principal impulsor del Festival Internacional de Cinema Negre de Manresa, que va dirigir fins al 2007. També va ser president de la coordinadora de Festivals de Cinema i Vídeo de Catalunya entre 2005 i 2009.

Amb la seva pròpia productora, Cinefilms Productions, Soler va dirigir una quinzena de documentals i es va especialitzar en els de temàtica social i històrica com El camí dels somnis, La vida de Allah Bakhs, La ciutat de Plácido o Jorba. El 2004 va guanyar el Goya al millor curt documental per Els nens del Nepal, juntament amb Javier Berrocal. Per rodar el curt viatgen al Nepal per visitar la Daleki School de Katmandú, dirigida per Vicky Xerpa, que té com a funció protegir i donar una vida digna als fills de famílies sense recursos. Dos anys després va ser nominat als Goya per Abandonatii.

Els últims treballs de Joan Soler van ser els documentals Terrissa Negra, un encàrrec de la Fundació Martí l'Humà rodat a Serra de Daró (Baix Empordà), i La casa de la felicitat, rodada en un orfenat del sud de l'Índia. Ambdós es van estrenar l'abril del 2013 al Teatre Kursaal de Manresa.